Ексклюзиви
субота, 20 липня 2013 22:58

Російські прикордонники не вперше топлять українських рибалок?

Російські прикордонники не вперше топлять українських рибалок?
Фото: bastion-karpenko.narod.ru

Українські рибалки часто пропадають безвісти в прикордонних водах - про це Gazeta.ua повідомили жителі Новоазовського району Донецької області, звідки родом рибалки, загиблі в результаті зіткнення з російським сторожовим катером 17 липня. Російські прикордонники, за словами місцевих жителів, постійно "ганяють" і час від часу топлять українських браконьєрів. Зазвичай це сходить з рук, а рибалки просто пропадають за схожих обставин. А 17 липня - можливо, через те що один рибалка вижив, рядовий, як кажуть у Новоазовському районі, випадок перетворився на НП.

Зокрема, бізнесмен і екс-кандидат у нардепи, житель села Безіменне Василь Коваленко на підтвердження пропонує відео, рамещеніе на youtube. Це відео знято 3 роки тому. На ньому тікають від погоні рибалки якраз Новоазовського району. Їх човен на відео впізнали місцеві жителі. Сторожовий катер прикордонників кілька разів ледь не збиває човен українців. Два судна йдуть поруч корпус з корпусом і підрізають один одного. "Ваш номер запам'ятав, наступного разу буду давити", - чутні слова капітана прикордонників. А закінчується відео словами: "До наступного разу, до наступного разу!"

/media/video/507890/1_507890.flv

- Винні обидві сторони, - вважає Василь Коваленко. - Рибалкам загрожувала в'язниця і конфіскація човна. У прикордонного катера 130 швидкість, а у браконьєрів не більш 90. Щоб втекти, човну з браконьєрами доводиться робити різкі маневри. Це їх єдиний шанс піти від переслідування. Думаю, один маневр став невдалим і вони випадково потрапили під прикордонний катер. Однак, і прикордонники винні - вони з надмірним азартом ганяються за нашими рибалками. Хоча демаркаційна лінія по воді відсутня, а це означає: ніхто російського кордону не порушував!

За словами мешканців сіл Безіменне і Самсонове, в прибережній зоні риби немає зовсім, тому доводиться запливати все далі від берега. А в прикордонних водах, йдуть справжні війни із застосуванням авіації. Мешканці сіл обурені тим, що через прикордонників гинуть рибалки, а владі немає до цього діла. Вони впевнені, що прикордонники "перевищили повноваження". І не розуміють, чому, втопивши український човен, росіяни не врятували їх земляків.

Так само, за словами місцевих жителів, човен, на якому тікали українські рибалки - мав два двигуна Yamaha, тобто - за місцевими мірками, "крутий". Він належить організатору риболовного бізнесу.

- Хтось через сто гривень ризикує, а хтось займається браконьєрством професійно, під прикриттям високих дахів. Простим рибалкам треба годувати своїх дітей, вони весь час там по лезу ножа, в цих водах. Ні в кого з рибалок я не бачив навіть машини, вони бідують. Збагачуються ті, кого рибнагляд бере під козирок - забезпечує зелену вулицю. А риби в Азовському морі не стало через тих же прикордонників, які катерами її труять, - говорить Василь Коваленко.

Нагадаємо, моторний човен українців зіткнувся з російським сторожовим катером 17 липня близько 18.30. Рибалки пробули в морі менше 2 годин і наловили 200 кг тарані, за яку могли виручити не більше 500 гривень. На момент трагедії ліцензія на вилов риби у рибалок закінчилася.

Орієнтовно завтра будуть поховані жителі села Самсонове Новоазовського району Донецької області 25-річний Сергій Єрохін та 23-річний Євген Дудник. Їхні тіла вже передані родичам, і найближчим часом повинні перетнути кордон. У одного з цих молодих людей залишилися двоє дітей двійнят, яким по 2 рочки, у другого - піврічна дитина. У районі російського селища Воронцовка знайдено тіло третього загиблого моряка, але він поки не впізнаний, пошуки четвертого загиблого тривають. Мешканці с. Безіменне (Новоазовського району) Юрій Бойко, Дмитро Дараган вважаються зниклими. П'ятий рибалка - житель села Безіменне 49-річний Олександр Федорович у важкому стані перебуває в лікарні російського міста Єйська.

Зараз ви читаєте новину «Російські прикордонники не вперше топлять українських рибалок?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1063

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути