середа, 04 липня 2007 15:22

Росіянин вимагає борг з Наполеона

Забавний позов надійшов до Європейського суду з прав людини. Житель Тверської області РФ вимагає від Франції - в особі її нового президента Ніколя Саркозі компенсації в 70 мільйонів рублів.

Уродженець міста Кімри Микола Моськальов говорить, що гроші його предкам заборговував сам Наполеон, який розграбував їх фамільний маєток і пообіцяв відшкодувати збитки. Цю історію Миколі розповіла бабуся, їй - прабабуся. Моськальов свято в це вірить. Крім того, у нього і доказ є - ланцюг, який французький полководець нібито залишив в заставу.

Суму історичної заборгованості чоловік підрахував з урахуванням інфляції. І тепер Микола вимагає повернути її свого тезка Ніколя Саркозі.

А поки що, Микола демонструє раритет в своєму магазині-музеї. Він зібрав велику колекцію де крім наполеонівського ланцюга є і не менш цікаві експонати. Барабан нібито Павлика Морозова. Гармонь, ніби, Батька Махно і бритва, ймовірно, Гітлера. Все це викуплено у різних людей і в різний час.

У Кімрах колись народився письменник Фадєєв. Свого часу тут жив драматург Островський. Але зараз тут один справжній герой. Брати інтерв"ю у Моськальова приїжджали навіть британські журналісти. Їхні кімрські колеги говорять, що він, звичайно ж, прославив маленьке містечко, але називають Миколу не інакше, як Барон Мюнхаузен. А краєзнавці констатують, що у війну 1812 французи сюди не дійшли. У Велику Вітчизняну тут не було німців. А до кінця 90-х ці землі в Кімрському районі покинули навіть росіяни.

З Європейського суду з прав людини відповіді Моськальову поки не дали. Французька сторона на випад теж не реагує. Але він не має наміру здаватися, і чекає допомоги від городян. Адже гіпотетичну компенсацію Микола обіцяє пожертвувати на розвиток рідного міста. "Навіть шнурки собі не куплю", - заявляє Моськальов.

Цей позов незвичайний, але не єдиний в світі казусів. Наприклад, два роки тому досить-таки цікаву справу розглядали у Філадельфії. Вона стало безпрецедентною в історії американського права. Син подав до суду на матір, за те, що вона народила його на світ.

Як говорив адвокат, позивач вимагав 100 тисяч доларів як відшкодування хоч би нікчемної частки тих безмірних мук, на які він приречений самим фактом свого народження. "Жінка народила дитину на світ, повний війн, забрудненого середовища, ненависті і хвороб, і за це її слід притягти до відповідальності", - стверджував юрист.

У Франції кілька років тому чоловік зажадав відшкодування морального збитку у дружини і її коханця за порушення подружньої вірності. До речі їм довелося розщедритися. Правда, суд визнав, що мали місце "пом"якшувальні обставини", і зобов"язав жінку виплатити 1 франк, а її коханого 100 франків.

Також у Франції Державна рада присудила тільки франк мешканці, яку посеред однієї з вулиць міста зупинив поліцейський і запитав без видимого приводу, чи знаходиться вона на обліку в "санітарному нагляді".

Компанії McDonald"s довелося заплатити американці Вероні Мартін і її чоловікові. Жінка звернулася до суду на ресторанну мережу з вимогою виплатити їй понад сто тисяч доларів за опік від гарячого огірка з гамбургера. Ці гроші повинні були компенсувати витрати на лікування, а також моральне страждання і відчай.

За словами самої позивальниці, після випадку в McDonald"s вона "ще довго відчувала нез"ясовний страх". Разом з Веронікою Мартін ресторан вирішив засудити і її чоловік. Він заявляв, що хоче 15 тисяч доларів за те, що якийсь час "був позбавлений подружнього спілкування". Повідомлялося, що компанія уклала угоду з подружжям, але сума операції не розголошувалася, повідомляє Правда.

Зараз ви читаєте новину «Росіянин вимагає борг з Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути