Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 08:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни використовують освітні організації для проведення депортації - ISW

Росіяни використовують освітні організації для проведення депортації - ISW
Організації вивозять родини "у відпустку". Фото: "Знание"

На тимчасово окупованих територіях України російські загарбники використовують освітні організації для депортації українців.

У період між 8 та 18 грудня шість українських сімей вирушили у "відпустку" до Сочі з громадсько-просвітницькою організацією "Знання", йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Ймовірно, ці сім'ї "евакуювали" з Херсона у листопаді 2022 року.

В ISW раніше казали, що Москва прагне переселити велику кількість українців на російську територію. Це є очевидним порушенням міжнародного права.

Глава Чечні Рамзан Кадиров при цьому використовує підконтрольних релігійних лідерів для розширення впливу в окупованих районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони всі за Україну!" – пропагандисти РФ шоковані настроями на півдні

19 грудня він заявив, що делегація на чолі з верховним муфтієм Чечні Салахом Межиєвим відвідала тимчасово окуповані Донецьку та Луганську області. Провела п'ятничну молитву у тимчасово окупованому Маріуполі.

Межієв відвідав чеченських бойовиків та зустрічався з лідерами так званої ДНР. Він надав їм гуманітарну допомогу, а також відвідав змагання у місцевому медресе на тимчасово окупованій Луганській області.

"Російська окупаційна влада уже давно використовує релігію як інструмент посилення соціального контролю над окупованими територіями України. І Росія, ймовірно, покладається на Кадирова та чеченську владу, щоб задовольнити мусульманські громади на окупованих територіях, які можуть бути не настільки прихильні до зусиль Російської православної церкви, спрямованих на зміцнення окупаційного контролю", - йдеться у звіті.

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна і так званої уповноваженої Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

За даними прокуратури, росіяни вивезли понад 19 тис. дітей з Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської і Харківської областей.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни використовують освітні організації для проведення депортації - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути