Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2015 18:59

Росія не зможе відповісти на відключення електрики в Криму — експерт

Росія не зможе відповісти на відключення електрики в Криму — експерт

Україна, не має значної вигоди від продажу електроенергії в Крим. Це швидше політичне рішення. Про це в коментарі Gazeta.ua заявила член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

"Наприкінці 2014 року Україна підписала два контракти з Росією на постачання електроенергії. Умови цієї угоди повною мірою відсутні у відкритих джерелах. Про те, що контракт прибутковий, каже лише міністр енергетики Демчишин. З його слів, загальний прибуток з січня по жовтень цього року - близько 300 мільйонів гривень. Угода з Росією укладена як купівлю-продаж, хоча по-суті постачання електрики виглядає як транзит. Бо купуємо в Росії, а продаємо в Крим", - зауважила Яковлєва.

Експерт запевнила, що Росія навряд чи зможе відповісти на перекриття енергоживлення в Крим відповідними санкціями, бо Україна убезпечила себе від них.

"Росія як країна-агресор може робити все що завгодно, не дотримуючись міжнародних правил. Але в деякій мірі ми її таки обеззброїли. Якщо вона відмовить у поставці електрики на нашу територію — це не надто вплине на українське населення. Бо закуповуємо в Росії не значну частину. Якщо раптом не продасть вугілля, встигнемо закупити його в Африці. Запас на складах 2,2 млн тонн вугілля дозволяє це зробити. Минулого року ми такого запасу не мали. Тому віялові відключення нам цьогоріч не загрожують. Можемо збільшити навантаження на атомні електростанції", - наголошує експерт.

Яковлєва нагадала, що постачання електрики з України в Крим — єдина альтернатива для півострова на найближчі два роки. Енергоміст, запланований Міненерго РФ, буде побудований не раніше 2017 року.

Нагадаємо, кримські татари погодились на запуск однієї лінії електропередач на півострів для потреб соціальної сфери.

Зараз ви читаєте новину «Росія не зможе відповісти на відключення електрики в Криму — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути