Ексклюзиви
середа, 12 серпня 2009 15:13

Росія, Білорусь та Казахстан хочуть вступити до СОТ пліч-о-пліч

Росія, Білорусь та Казахстан хочуть вступити до СОТ пліч-о-пліч
В середу на засіданні комісії Митного союзу Росія, Білорусь і Казахстан визначать формат свого вступу до Світової організації торгівлі (СОТ). Як повідомив напередодні перший віце-прем"єр РФ Ігор Шувалов,союзники "прагнутимуть" приєднатися до СОТ одночасно і на однакових умовах, але через юридичні складнощі їм, швидше за все, формально доведеться вступати до організації поодинці, пише "Коммерсант".

Ігор Шувалов підтвердив інформацію, що потрапила раніше в ЗМІ, про те, що Росія, Казахстан і Білорусь не відмовляються від планів спільного вступу до СОТ у складі створюваного ними Митного союзу. Нагадаємо, про це прем"єри трьох країн домовилися в червні цього року. Тоді Володимир Путін оголосив, що далі переговорний процес про вступ до СОТ вестиметься вже від імені Митного союзу. Проте через місяць Дмитро Медведєв фактично дезавуював цю заяву, сказавши, що вступати в організацію три країни будуть хоч і скоординовано, але все таки роздільно.

До запланованого в середу засідання комісії Митного союзу відповідальний за процес приєднання Ігор Шувалов підготував формулювання, покликані зняти цю суперечність, що збила з пантелику міжнародне співтовариство. За його словами, російській стороні вдалося переконати структури СОТ в тому, що угода про цю організацію дає можливості групового вступу до неї. Проте в процесі цього переконання російські парламентери усвідомили наявність "певних юридичних складнощів" такого приєднання.

Тому, пояснив перший віце-прем"єр, "якщо юридично потрібно буде оформити членство на двосторонній основі, а не як єдиної митної території, то такі можливості будуть використані". Але за умови, що всі переговори вестимуться від імені єдиної переговорної групи, а прийом до СОТ відбудеться одночасно. Ігор Шувалов визнав, що, можливо, у результаті всі переговори і документи матимуть двосторонній формат. Проте, наполягає російський топ-чиновник, "двосторонність" ця буде формальною, оскільки умови приєднання трьох країн до СОТ будуть однаковими, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росія, Білорусь та Казахстан хочуть вступити до СОТ пліч-о-пліч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути