Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2010 10:59

Російський "Оскар" отримав фільм про життя Бродського

Російський "Оскар" отримав фільм про життя Бродського

У московському Театрі Оперети відбулася 23-а церемонія вручення кінопремії "Ніка". Вона почалася з хвилини мовчання на згадку про загиблих під час вибухів в московському метро і дагестанському Кізлярі. Про хвилину мовчання оголосив ведучий церемонії Юлій Гусман.

Головний приз - в номінації "Кращий ігровий фільм" - отримала картина "Півтори кімнати або Сентиментальна подорож на батьківщину" Андрія Хржановського. Окрім неї на головну "Ніку" претендували: "Цар" Павла Лунгіна, "Палата N6" Карена Шахназарова, "Петя по дорозі в Царство Небесне" Миколи Досталя, "Вовчок" Василя Сигарева.

Андрій Хржановський відмічений також "Нікою" як кращий режисер. Він же разом з Юрієм Арабовим отримав премію за "Кращий сценарій".

"Я не був би засмучений, якби перемогла інша картина з числа претендентів, але цей вибір мені особливо до душі", - сказав режисер Олексій Герман-старший, вручаючи нагороду Хржановському.

Він нагадав, що у фільмі йдеться про життя поета Йосипа Бродського, якого режисер непогано знав. У картині знімалися Аліса Фрейндліх і Сергій Юрський.

Про рішення вперше в історії "Ніки" нагородити за кращу чоловічу роль відразу двох акторів стало відомо заздалегідь. Премії отримали актори Володимир Ільїн за роботу в "Палаті N6" і Олег Янковський (посмертно) за ролі у фільмах "Цар" і "Анна Кареніна". Вони були єдиними номінантами в даній категорії.

Премію за кращу жіночу роль отримала актриса Світлана Крючкова. Вона зіграла бабусю головного героя у фільмі Сергія Снєжкіна "Поховайте мене за плінтусом". З нею змагалися Наталія Негода з роллю у фільмі "Бубон, барабан" і Аліса Фрейндліх з роботою в картині "Півтори кімнати або Сентиментальна подорож на батьківщину".

Статуетку за кращу жіночу роль другого плану отримала Марія Шукшина, яка зіграла у фільмі "Поховайте мене за плінтусом". З нею змагалися актриси Поліна Кутєпова, Анна Міхалкова і Євгенія Симонова.

У номінації за кращу чоловічу роль другого плану нагороди отримали відразу троє акторів - Максим Суханов, Сергій Дрейден і Роман Мадянов.

Кращим фільмом країн СНД та Балтії була визнана картина Кіри Муратової "Мелодія для шарманки". Кращим анімаційним фільмом став "Очумєлов" Олексія Деміна. Відкриттям року кіноакадеміки визнали фільм "Росія 88" режисера Павла Бардіна. Кращою документальною картиною став фільм "Рерберг і Тарковський: зворотна сторона Сталкера" режисера Ігоря Майбороди.

Як було оголошено раніше, "Ніку" в номінації за честь і гідність отримала актриса Людмила Гурченко. Статуетку за внесок в російський кінематограф академія кіномистецтва вручила мультиплікаторові Юрієві Норштейну.

Крім того, премією в спеціальній номінації за внесок в телевізійне кіномистецтво був відмічений 16-серійний фільм "Підрядник" Олега Дормана про філолога і перекладачку Ліліанну Лунгіну.

РИА "Новости", Lenta.ru, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Російський "Оскар" отримав фільм про життя Бродського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути