вівторок, 14 серпня 2012 10:22

Російський опозиціонер з дружиною просить політичного притулку в Україні

Російський опозиціонер з дружиною просить політичного притулку в Україні
Дев'яткін та Курпен побоюються арешту. Фото: inforing.net

Активіст "Другой России" Олексій Дев'яткін і його дружина Дженні Курпен просять політичного притулку в Україні, побоюючись карного переслідування в справі про "заворушення на Болотній площі 6 травня". Про це повідомив прес-секретар незареєстрованної партії "Другая Россия" Олександр Аверін.

"Олексій Дев'яткін і журналістка Дженні Курпен попросили притулку в Україні. Їх обох неодноразово викликали в Слідчий комітет, і, хоча їх не було на Болотній, ми знаємо про прецеденти, коли людей за аналогічних обставин заарештовували", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний журналіст Леонтьєв назвав ув'язнення Тимошенко вчинком "на зло Росії"

За його словами, Дев'яткіну раніше дали умовний термін за статтею про масові безладдя (ст. 212 КК РФ) за акцію нацболів біля приймальні адміністрації глави держави.

У Міжрегіональній правозахисній асоціації "Агора", у яку звернулася Курпен, повідомили, що фахівці програми юридичного захисту ХІАС (Hebrew Immigrant Aid Society - Суспільство допомоги єврейським іммігрантам), організації-партнера управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні вже допомогли Курпен і Дев'яткіну зібрати необхідний пакет документів.

За словами офіційного представника "Агори" Дмитра Колбасіна, у випадку відмови української сторони вони готові звернутися до влади інших європейських країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський блогер опублікував фото зі скандального корпоративу у РПЦ

"Незалежно від результату ми пройдемо всю цю процедуру для того, щоб у випадку відмови мати право подавати заяву про передачу нас до третьої країни (Швеція, Фінляндія, Голландія, США). Зараз ми повинні пройти кілька інтерв'ю в міграційній службі України й медичне обстеження", - процитував журналістку Колбасін.

Він зазначив, що Курпен і Дев'яткіна затримали на Тверській вулиці, а ще одного активіста "Другой России" Олександра Каменського – на Площі Революції.

"Проте, за словами Курпен, незважаючи на алібі, Каменського заарештували за підозрою в організації масових заворушень", - сказав Колбасін, пояснивши, що, на думку Курпен, "її й Дев'яткіна очікує в Росії подібний сценарій".

20 червня під підписку про невиїзд відпустили прихильника незареєстрованної партії "Другая Россия" Каменського, який перебував під арештом з 14 червня. За словами адвоката Євгенія Архипова, Каменського відпустили, оскільки слідство упродовж встановленого законом часу не висунуло проти нього обвинувачення. Прихильника "Другой России" затримали 6 травня біля станції метро "Театральна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін невдоволений непоступливістю України з економічних питань

6 травня погоджений з московською владою "марш мільйонів" на Болотній площі переріс у зіткнення демонстрантів з поліцією. Опозиція звинуватила поліцію в перешкоджанні ходи й мітингу, а поліція звинуватила опозицію в навмисній провокації. Почалися безладдя, були затримані більше 400 людей.

В акції, за даними організаторів, брало участь близько 20 тисяч людей, за даними поліції – близько 8 тисяч. У день "маршу" були порушені кримінальні справи по ст. 212 КК РФ (заклики до масових безпорядків) і ст. 318 КК РФ (застосування насильства відносно представника влади).

Зараз ви читаєте новину «Російський опозиціонер з дружиною просить політичного притулку в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути