Ексклюзиви
середа, 01 липня 2009 18:04

Російські учені обіцяють 117-й елемент таблиці Менделєєва до кінця року

Російські учені обіцяють 117-й елемент таблиці Менделєєва до кінця року

Російські учені почали створення мішені, за допомогою якої проводитимуться експерименти з синтезу нового, 117-го елементу таблиці Менделєєва. Його розраховують отримати до кінця року.

Робота зі створення мішені проходить в НДІ атомних реакторів (НДІАР) в Димитрівграді Ульяновської області. Новий елемент отримуватимуть в Об"єднаному інституті ядерних досліджень в Дубні при обстрілі на прискорювачі мішені. Мішень буде вироблена з берклію, який для російських фізиків синтезували їхні колеги з Окриджської національної лабораторії в США.

У НДІАР відзначають, що в інституту великий досвід в створенні подібних мішеней для колег з Дубни. Співробітники інституту додали, що вони виготовляли мішені для синтезу восьми елементів. Термін виготовлення нової мішені за контрактом - до двох тижнів, але учені НДІАР розраховують впоратись за півтора.

Дослідники повинні провести всі експерименти за рік. Час обмежений у зв"язку з тим, що період напіврозпаду берклію - 320 днів.

В Об"єднаному інституті ядерних досліджень в 2000-2008 роках були отримані надважкі елементи з атомними номерами 113-116 і найважчий на сьогодні 118-й елемент. Офіційно вони ще не визнані. 117-е місце в таблиці Менделєєва поки порожнє.

У червні 2009 року було визнано відкриття 112-го елементу. Це відбулося через десять років після того, як під час дослідів група німецьких фізиків отримала єдиний атом цієї речовини. Елемент отримав назву унунбій, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Російські учені обіцяють 117-й елемент таблиці Менделєєва до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути