понеділок, 22 червня 2009 12:53

Російські шпигуни активізувались в Німеччині

Російські шпигуни активізувались в Німеччині

Фінансова криза наклала відбиток і в сфері шпигунства, пише німецька Die Welt. Шпигунську активність в Німеччині збільшили в основному росіяни, пише газета, відзначаючи, що для економічно відсталої країни секретна інформація зі сфери німецької промисловості безцінна.

"Останніми роками російські розвідувальні служби відповідно до нових інформаційних потреб свого уряду інтенсифікували зусилля з нелегального збору інформації про німецькі фірми", - заявив Бурхард Евен, начальник відділу контррозвідки Федеральної служби захисту конституції.

За словами Евена, шпигунів насамперед цікавить інформація про альтернативні та поновлювальні джерела енергії та заходи з підвищення їхньої ефективності. Окрім цього, в сферу уваги російських шпигунів потрапляють енергетичні інтереси Європи, плани по диверсифікації постачань енергії та економічний стан Німеччини в цілому.

На думку екс-глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Лебедєва, науково-технічна інформація, здобута російськими розвідниками, представляє виняткову цінність: економічний ефект обчислюється сумою з безліччю нулів.

У Росії, продовжує видання, іноземні компанії також зазнають посиленого шпигунства. А в Німеччині співробітники російських спецслужб використовують всі доступні джерела збору інформації, не цураючись підкупу співробітників в цілях отримання важливих даних.

Як повідомлялося раніше, німецькі фірми і організації, а також урядові установи, все частіше стають об"єктами кібератак. Серед країн, спецслужби яких найактивніше займаються промисловим шпигунством, автори звіту за 2008 рік Федерального відомства із захисту конституції ФРН називають Китай та Росію.

Крім того, такою діяльністю займається низка країн Далекого і Ближнього Сходу, а також Північної Африки.

Як відзначалось в доповіді, Німеччина, що грає важливу роль в Євросоюзі та НАТО, на території якої розташовані численні фірми і підприємства з найсучаснішими технологіями, представляє для хакерів особливий інтерес.

У доповіді наводяться також відомості, що зарубіжні спецслужби прагнуть отримати допуск до інформації зі сфер політики, економіки, військової, а також про діяльність організацій та приватних осіб, які знаходяться в опозиції по відношенню до федерального уряду.

Коло інтересів шпигунів найширше - від отримання матеріалів для створення зброї до високих технологій. Кібератаки характерні також для країн, що прагнуть отримати атомну, біологічну, хімічну або іншу зброю масового ураження. Вони намагаються знайти доступ як до виробництва необхідних компонентів, так і до ноу-хау.

За матеріалами InoPressa.ru, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Російські шпигуни активізувались в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути