понеділок, 03 серпня 2015 16:41

Російські правозахисники вважають Сенцова та Кольченка політв'язнями

Російські правозахисники вважають Сенцова та Кольченка політв'язнями
Фото: RFE/RL

Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав громадян України - режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка політичними в'язнями.

Про це йдеться в повідомленні центру.

"Низка факторів дає зрозуміти, що справа має очевидний політичний підтекст. Одним з них є постійне недоречне згадування "Правого сектору". У слідства немає ніяких реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов або Кольченко мають якесь відношення до цієї забороненої в Росії організації. Більш того, за своїми поглядами Кольченко - лівий анархіст, антифашист; націоналізм, навіть помірний, йому чужий", - йдеться в повідомленні.

Також правозахисники наголошують, що справа розслідується з масштабними порушеннями прав людини і міжнародного права. Зокрема зазначається, що грубим порушенням міжнародного права є вивезення фігурантів справи з Криму.

"Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення Олега Сенцова, його повної реабілітації та ретельного розслідування його заяв про катування з боку ФСБ. Ми також вважаємо, що з Олександра Кольченка повинно бути зняте звинувачення в участі у терористичному співтоваристві, а звинувачення в теракті перекваліфіковано на адекватну правопорушенню статтю (наприклад, ч. 2 ст. 167 КК РФ, знищення чужого майна шляхом підпалу). При цьому обвинувачуваний негайно повинен бути повернутий до Криму, згідно з міжнародним правом, а слідство повинно припинити приписувати йому російське громадянство", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в Ростові-на-Дону на тому тижні выдбулост кілька засідань суду у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Слідство вважає, що Олег Сенцов створив на території Криму терористичну організацію за вказівкою "Правого сектора" з метою "дестабілізації органів влади на півострові". У цій організації, за версією Росії, брали участь ще кілька українців, зокрема, Олександр Кольченко. Обидва свою провину заперечують.

Проти них мали свідчити двоє фігурантів справи - раніше засуджені українці Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв. Чирній відмовився давати свідчення, але визнав правдивість попередніх свідчень. Афанасьєв відмовився свідчити і заявив, що попередні свідчення були дані з примусу.

Сенцову загрожує 20 років позбавлення волі, Кольченку - 10.

Зараз ви читаєте новину «Російські правозахисники вважають Сенцова та Кольченка політв'язнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути