пʼятниця, 26 липня 2013 22:54

Рівненська художниця намалювала 30 храмів тополиним пухом
26

У п'ятницю 26 липня в райцентрі Березне Рівненської області відкрилася виставка унікальних картин, які написані білим пухом тополі по кольоровому оксамиту. Цю техніку винайшла та використовує уже 30 років місцева художниця Ольга Осейчук. Нову виставку вона готувала кільканадцять місяців спеціально до 1025-річчя хрещення Русі.

Експозицію з 44 картин виставили в окремому залі у краєзнавчому музеї. Більшість полотен зображають церкви різних конфесій – православні, автокефальні, католицькі. На інших – квіти, янголи та біблійні мотиви.

"Я не використовую клей, тільки пух та пінцет. Тополиний пух так міцно чіпляється за ворсинки оксамиту, що ескіз зробити неможливо – пишу одразу, як є. Часто тамую дихання, бо як дмухнеш – розлітається. Але найкращій мій інструмент – пальці, - розповідає на відкритті 75-річна художниця. – Якщо треба, трошки підфарбовую пух сухою аквареллю. Це дуже складний процес, до картини вертаюся по кілька разів, інколи навіть через рік. Зате пух дає неймовірне відчуття об'єму, жодною фарбою так не зробиш. Зверху накриваю склом".

Ольга Григорівна – єдина, хто пише у цій техніці. Останню виставку вона робила п'ять років тому. Її учні у студії вчаться писати звичайними олівцями та фарбами.

"Сьогодні показую 30 церков Рівненщини та інших областей – у кожної своя краса. Тут є спалений гітлерівцями храм у селі Губків, у вогні тоді живцем згоріли священик та псаломник. Є тут і сучасні церкви, і дуже старі, є Десятинна церква у Києві. Оскільки писати з натури неможливо через складність роботи з пухом, кожну будівлю спочатку фотографую з різних ракурсів або замальовую. А вже дивлячись на замальовки викладаю пух по оксамиту, - пояснює Ольга Осейчук. – Пух-сировину для роботи я виймаю з коробочок на самому дереві, бо збирати із землі не годиться – він уже брудний. На ідею викладати зображення пухом надихнув домашній хліб, який пекла покійна матір".

"Дивовижні роботи – храми неначе висять у повітрі", - перешіптуються відвідувачі. Кілька жінок дарують авторці букети.

"Безперечно, це важка праця - тут виписана кожна деталь. Дуже приємні враження від виставки, написано від душі. Шкода тільки, що нашого храму тут поки немає", - розглядає картини отець Іоанн з церкви Святого Пантелеймона у селі Зірне.

"Всього вона написала пухом більше 100 картин. Кілька залишилися у приватних колекціях в Німеччині та Великобританії, англійці навіть замовили написати Софію Київську, - каже директорка музею Наталія Трохлюк. - Виставка робіт Ольги Осейчук пробуде в Березному до вересня, а потім помандрує містами України".

Зараз ви читаєте новину «Рівненська художниця намалювала 30 храмів тополиним пухом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути