неділя, 22 січня 2012 14:31

Регіональні відмінності мають стати позитивом для розвитку країни – історик

Регіональні відмінності мають стати позитивом для розвитку країни – історик

Що зробити для того, щоб Україна стала єдиною? Над цим питанням у коментарі Gazeta.ua розмірковує доктор історичних наук Сергій Адамович.

"Є речі, які можна зробити, і тоді соборність буде справді політичним активом. А сьогодні це перспектива. Найперше я вважаю, що потрібно, аби органи місцевого самоврядування отримали більш реальні повноваження, проте з одночасним збільшенням їхньої відповідальності за зроблене, аби у нас генерувалися економічні зв'язки між регіонами, аби відбувалося формування історичної пам'яті на основі якихось об'єднавчих символів. Тобто щоб захід, схід, південь, центр говорили про ті історичні символи, які їх об'єднують, аби було накладено якусь негласну відповідальність на політиків за історичну пам'ять, щоб вони нею не маніпулювали і не зловживали. Але це табу може спрацювати лише тоді, коли буде економічне зростання. Тому що такі "пакти про ненапад" були в Іспанії, в інших країнах у період відходу від тоталітаризму, де були якісь проблеми. Але ці "пакти про ненапад" супроводжувалися економічним зростанням, і тоді країна об'єднувалася", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для революції потрібно 5% активних людей, які дійсно будуть щось робити - Єременко

За його словами, крім цього має бути науковий діалог, розвиток внутрішнього туризму, аби "східняки" приїжджали в Західну Україну і бачили, що тут живуть нормальні люди, і навпаки. Туризм, культурний діалог, обмін кадрами по професійній лінії — все це мало б поліпшити ситуацію. А ще потрібно робити все для того, щоб наші міжрегіональні розбіжності стали плюсом, так, як це, наприклад, є в Німеччині.

Також науковець вважає, що складовими соборності мало б ще стати те, що всі хочуть жити в демократичній країні, та євроінтеграційні сподівання українців. Але, на жаль, період Ющенка десь їх знівелював, себто було чимало про це розмов, проте небагато змісту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми роз'єднані й мало говоримо"

"Ми повинні робити все для того, щоб регіональні відмінності, якщо й існували б, то лише в культурній та етнографічній площинах і стали позитивом для розвитку країни", - підсумував Адамович.

Зараз ви читаєте новину «Регіональні відмінності мають стати позитивом для розвитку країни – історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути