
У святковому кошику, крім паски і яєць, обов'язково мають бути м'ясо, сало, хрін та сіль. Освячують і ніж, яким потім ріжуть паску.
Все, що є у великодньому кошику, вважається магічним. Свячене забороняється викидати. Його краще закопати — для врожаю, або віддати хворим тваринам. Шкарлупу від першого яйця кидають в річку. Вважається, що з водою вона потрапить до світу мертвих і вони теж почнуть святкувати.
Після освячення родина має зібратися за святковим столом, щоб триматися купи протягом року. Розговлятися потрібно паскою або яйцем. Чи хріном – щоб не боліли зуби, пише "Главком".
На Поділлі, Галичині та Гуцульщині готують паску в четвер або в суботу, на решті території - з п'ятниці. Пасок треба багато - до двадцяти, тому що обов'язково треба поділитися з усіма, кого зустрінеш.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прикрасити стіл на Великдень
Крім паски на Великдень обов'язково готують м'ясні страви — запікають ковбаси. В деяких регіонах прийнято смажити ціле порося.
До Великодня має бути новий одяг чи щойно принесена річ в хату — для змін на краще.
Великдень став улюбленим офіційним святом для 80% українців.
Коментарі