вівторок, 23 липня 2019 15:16

Розповіли, чому Україна не може отримати від Росії компенсацію за злочини

Розповіли, чому Україна не може отримати від Росії компенсацію за злочини
Арбітраж не має засобів реального тиску на Росію. Фото: Експрес

Міжнародний суд у Парижі постановив, що Росія має виплатити українському Ощадбанку компенсацію $1,3 млрд за присвоєння його активів у Криму після анексії. Це позитивне рішення для української сторони. Але проблема у тому, що немає дієвого механізму його реалізації.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Олександр Охріменко.

"Після вироку міжнародного арбітражу Україна та Росія мали б сісти за стіл перемовин і домовитись, як саме буде відбуватися компенсація. Усі добре розуміють, що цього не буде. Росіяни не виконують жодного рішення міжнародних правових інстанцій. Тож Україна може арештувати активи. Але для цього потрібне нове рішення міжнародного арбітражу. За кордоном є депозити російських державних банків, цінні папери, якими вони володіють. Також можемо спробувати конфіскувати нерухомість, що є власністю Російської Федерації в Європі. Але навряд таким чином вдасться компенсувати усю суму", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар дешевшає 2 дні поспіль

Ми перемогти в арбітражі, але це, швидше, моральна перемога, каже він.

"Реалізувати її на практиці буде вкрай важко. Міжнародне право передбачає покірне виконання судових рішень із боку країн. Арбітраж не має засобів реального тиску на Росію. Тобто ми не можемо змусити її виплатити компенсацію", - вважає Охріменко.

За його словами, за весь час судових процесів проти Росії ми відсудили у агресора дуже мало грошей.

"На папері маємо задовільне рішення суду, але його неможливо виконати. Теж щодо суперечки між українським Нафтогазом і російським Газпромом. Щоб провести примусове стягнення та конфіскацію російського майна, треба багато часу та додаткові судові процеси", - додає економіст.

Російське Мінінстерство юстиції заявило, що РФ не визнає рішення міжнародного арбітражу і не планує компенсувати збитки Ощадбанку. Мовляв, суд у Парижі не мав юрисдикції на розгляд позову українського банку.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому Україна не може отримати від Росії компенсацію за злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути