субота, 09 березня 2019 20:23

Розповіли, чого чекати від аудиту Укроборонпрому

Розповіли, чого чекати від аудиту Укроборонпрому
Валентин Бадрак: Треба розсекретити інформацію про те, скільки одиниць техніки закупили, але не називати номенклатуру. Фото: ДІАЛОГИ

Аудит - це не швидка справа. Рішення РНБО - це завдання на перспективу. До виборів його реалізовувати не будуть. Після можуть початися обговорення, як саме на практиці це має виглядати.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua військовий експерт Валентин Бадрак.

"Може бути кілька варіантів. Якщо аудит буде робити іноземна структура, виникне багато додаткових питань. Наскільки глибокий аналіз Укроборонпрому може зробити закордонна компанія, щоб це не зашкодило Україні та не порушило закон про державну таємницю. Якщо аудит буде проводити українська структура, його результати можуть бути не об'єктивними. Також треба дуже старанно обирати аудитора, досліджувати його професіоналізм та фаховість", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко назвав суму збитків Укроборонпрому

На думку експерта, якщо ми хочемо змінити систему, нам не дуже потрібен аудит сам по собі.

"Він не є панацеєю. Військово-політичне керівництво чудово розуміє усі проблеми і вади оборонних закупівель, яке здійснюється форматі ручного керування. На початку війни передання повноважень в одні руки було виправдано, але зараз це не так. Ручне управління дуже гальмує міжнародне співробітництво з закордонними інвесторами. Вони не мають гарантій. Їх контракти з Укроборонпромом залежать від настрою певних осіб.
Усього державне оборонне замовлення для армії у минулому році складало 18 мільярдів гривень. Його реалізацію та витрати цих грошей неможливо проконтролювати. Воно на сто відсотків перебуває під грифом "таємно". Суспільство, експерти не можуть приймати рішення у тому, як треба реалізовувати ці гроші. Нам кажуть, що закупили турецькі літаки. Але ті люди, що приймали це рішення, не радились ні з ким. Вони одноосібно вирішують, чим мають користуватися наші військові. Цю опцію треба передати від Укроборонпрому до повноважень уряду", - наголошує Валентин Бадрак.

Він наполягає, що треба розсекретити частину оборонних закупівель.

"Безперечно ми не можемо відкрити все держоборонзамовлення. Перебуваємо у стані війни, це може нам зашкодити. Треба розсекретити інформацію про те, скільки одиниць техніки закупили, але не називати номенклатуру. Наприклад, сказати, що закупили 10 танків, але не треба уточнювати якої саме моделі. Також не можна відкривати інформацію про наші технічні розробки зброї, наприклад, ракет або бойової техніки. Це буде удар по своїх же позиціях. Саме за таким форматом реалізують держзамовлення країни НАТО. Але у них є відкрита процедура обговорення, прозорі тендери. Теж маємо прагнути до цього. Адже якщо хочемо стати частиною Альянсу, маємо унормувати цю систему", - додає експерт.

6 березня президент України Петро Порошенко зібрав екстрене засідання Ради національної безпеки та оборони, де вирішили провести міжнародний аудит Укроборонпрому. Також РНБО доручила Генпрокуратурі, СБУ, НАБУ та Держбюро розслідувань перевірити викладені в ЗМІ факти корупції у сфері оборонних закупівель.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чого чекати від аудиту Укроборонпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути