Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2006 10:12

Розкрадачі гробниць розкопали у Єгипті поховання 3 стоматологів з прокляттям

 

Арешт розкрадачів гробниць дозволив єгипетським археологам знайти поховання 3 придворних стоматологів. Їхні залишки впродовж тисяч років були приховані у пісках пустелі в тіні найстародавнішої піраміди Єгипту.

Злодії почали свої розкопки два місяці тому, проте були затримані. Про це розповів репортерам Захі Хавасс, глава єгипетської Вищої ради зі старовини. Це привело археологів до 3 могил. На одному з поховань є застережливий напис в якому йдеться, що хто порушить святість могили, буде з"їдений крокодилом і змією.

Вік могил більше 4 тисяч років. Вони відносяться до п"ятої династії. Їх призначення - піднести почесті головному придворному стоматологові і двом його колегам, які лікували фараонів і членів їх сімей, сказав Хавасс.

Їх розташування біля піраміди Джосера, найстародавнішої в Єгипті. Це вказує на пошану, якою користувалися стоматологи у стародавніх правителів Єгипту, які піклувалися про здоров"я своїх зубів.

Хоча їх послугами користувалися вельможі, стоматологи навряд чи мали такі ж багатства. Могили, в яких, до речі, немає мумій померлих, були побудовані з цегли і вапняку, а не з чистого вапняку, вважалося набагато кращим для вельмож древньої країни.

- Головна задумка гробниці була в тому, щоб вона існувала вічно, - говорить Керол Редмунт, яка займається єгипетською археологією в Університеті Каліфорнії в Берклі.

- Таким чином, їх будували з матеріалів, які вічні. А цегла не вічна, - додає вона.

Розкрадачі гробниць першими виявили поховання два місяці тому, і почалися власні розкопки, але були арештовані.

- Ми повинні подякувати злодіям, - пожартував Хавасс.

Хоча археологи інтенсивно досліджують розвалини давнього Єгипту протягом більше 150 років, на думку Хавасса, виявлено лише 30% того, що приховують піски, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадачі гробниць розкопали у Єгипті поховання 3 стоматологів з прокляттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути