неділя, 27 березня 2022 08:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Рашисти примусово вивезли до РФ близько 40 тис. українців - Верещук

Рашисти примусово вивезли  до РФ  близько 40 тис. українців - Верещук
За словами Верещук, Росія створює альтернативну "гуманітарну реальність". Фото: скрін з відео

Російські окупанти могли насильно вивезти до РФ вже близько 40 тис. українців.

Вивозять людей вони коридорами, які не узгоджують, повімила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Окупант цинічно тисячами викрадає людей з зон бойових дій чи з тимчасово окупованих територій, вивозить у невідомому напрямку – по квазі-гуманітарних коридорах, які сам створює без узгодження з Україною", - зауважила вона.

За її словами, Росія створює альтернативну "гуманітарну реальність" і намагається прокласти власні так звані "евакуаційні маршрути" для маріупольців у РФ.

"Очікувано, що здебільшого містяни не хочуть "рятуватися" на території агресора. Відтак, російські війська насильно вивозять мирних громадян углиб окупованих територій чи у саму Росію. Вже йдеться про десятки тисяч примусово переселених таким чином українців", - стверджує Верещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Херсонців вибірково хочуть депортувати на Кримський півострів - Верещук

За подібною схемою окупант діє й на тимчасово окупованій частині Київщини, намагаючись силоміць вивозити людей до Білорусі.

"Ми постійно й потужно сигналізуємо міжнародній спільноті та інституціям про те, що згадані російські "коридори" є незаконними, не погодженими з нами. Тим паче, що на тій стороні – як під Донецьком, так і Луганськом – примусових переселенців пропускають через спеціальні фільтраційні табори, що порушує Женевську конвенцію. Але Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) чомусь навіть вирішив відкрити у Ростові-на Дону своє представництво – саме для роботи з силоміць депортованими до РФ українцями. Відтак, ми вимагаємо, щоб він сприяв поверненню таких наших громадян. Сподіваємося, Червоному Хресту вдасться зібрати їх списки", - висловила надію Верещук.

Російські загарбники викрали в Україні вже понад дві тис. дітей. Наразі про їхнє місце перебування нічого не відомо. Державна прикордонна служба України повідомила, що рашисти організовують викрадення дітей на тимчасово окупованих територіях.

Зараз ви читаєте новину «Рашисти примусово вивезли до РФ близько 40 тис. українців - Верещук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути