неділя, 19 вересня 2010 12:36

"Регіоналам" нічим похвалитися перед виборами, окрім мови - учений

"Регіоналам" нічим похвалитися перед виборами, окрім мови - учений

У Партії Регіонів запевняють, що зареєстрований у Верховній Раді законопроект "Про мови в Україні" ліквідує дискримінацію нацменшин, насамперед російськомовного населення. Згідно законопроекту державною мовою є українська, але гарантується вільне використання інших мов.

Екс-заступник міністра освіти Максим Стріха вважає, що цей закон може стати катастрофою для всього українського.

"Якби в Україні була чесна і ліберальна влада, цей закон був би для української просто поганим. Але, коли влада орієнтована, м'яко кажучи, на придушення всього українського, це закон може стати катастрофою. Запроваджено процедуру, яку я не можу назвати інакше, як шулерською. Передбачено, що у Всеукраїнському переписі населення має бути запроваджено пункт, окрім рідної мови, про мову, яку особа використовує. Зрозуміло, що ці речі щодо української не тотожні. Людина може вважати рідною українську, але в побути користуватись російською, наприклад. Це, до речі, довів і минулий перепис, за яким українська рідна для 2/3 населення, а от використовує її трошки більше половини громадян України. Якщо ж буде застосована така схема, то російська стане регіональною не лише в Донецьку або Криму. Вона стане регіональною навіть у Львові, не кажучи вже про Київ", - зазначив професор.

Учений вважає, що мовне питання спеціально підігрівається напередодні місцевих виборів.

"Очевидно, що це питання виникло у зв'язку з місцевими виборами, оскільки вони нічим не можуть похвалитися. Для їхнього електорату потрібна хоч оця приманка. Що вони робитимуть далі? Сценаріїв є багато. Очевидно лише те, що навіть за найкращого сценарію українська зникне з багатьох сфер. Ми можемо забути про український дубляж фільмів у кіно, на телебаченні, бо закон так сформульовано. Без цього можна буде обійтися. Звичайно, бізнес, який орієнтований на "спільний пострадянський ринок", відразу від усього цього відмовиться. І не перейматимуться "місцевими особливостями", бо "дурниє малорусскіє хахли і па-русскі всьо ета схавают"", - вважає науковець.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Регіоналам" нічим похвалитися перед виборами, окрім мови - учений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути