понеділок, 21 грудня 2009 16:56

"Першу леді червоних кхмерів" звинуватили в геноциді

"Першу леді червоних кхмерів" звинуватили в геноциді
Міжнародний трибунал під егідою ООН висунув звинувачення в геноциді проти останньої з лідерів руху "червоних кхмерів", які розглядалися трибуналом, дружині міністра закордонних справ колишньої Кампучії Ієнг Тхирітх, яка займала пост міністра соціального забезпечення країни, повідомляє в понеділок агентство Рейтер з посиланням на заяву прокурорів.

За даними агентства, суд також звинуватив "першу леді червоних кхмерів" в застосуванні тортур і релігійних гоніннях.

Як вважає сторона звинувачення, 78-річна камбоджійка, яка отримав "європейське виховання" в одному з університетів Франції, відповідальна за смерть принаймні 1,7 мільйона людей, які проживали в колишній Кампучії.

Суд у справі лідерів "червоних кхмерів", які в 1970-х роках встановили в Кампучії режим терору, почався в Камбоджі в середині лютого. Раніше аналогічні звинувачення були пред"явлені трьом іншим натхненникам режиму "червоного терору", встановленого в Камбоджі в 1970-х роках, - главі країни Кхієу Самфана, головному ідеологові "червоних кхмерів" Нуону Чеа і колишньому міністрові закордонних справ країни Ієнгу Сарі.

У червні 2003 року після шести років переговорів Генеральна Асамблея ООН схвалила угоду про створення так званих "надзвичайних судових палат" в рамках існуючої судової системи Камбоджі. Їм доручено вести розслідування відносно "червоних кхмерів" і судові процеси над ними. До складу "надзвичайних палат" увійшли міжнародні і місцеві судді і прокурори.

"Червоні кхмери" на чолі з їхнім лідером Пол Потом захопили владу в Камбоджі в 1975 році після багаторічної партизанської війни. За три з половиною роки правління "червоних кхмерів" було знищено 25% міського і 15% сільського населення країни, або майже два мільйони чоловік.

У січні 1979 року диктатура Пол Пота була повалена. Пол Пот ховався в джунглях Камбоджі із залишками загонів "червоних кхмерів" і помер 15 квітня 1998 року від раку.

"Червоний" уряд Камбоджі вважається одним з найкривавіших режимів минулого століття, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Першу леді червоних кхмерів" звинуватили в геноциді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути