пʼятниця, 21 травня 2010 09:57

"Газпром" погрожує Білорусі обмежити постачання газу

"Газпром" погрожує Білорусі обмежити постачання газу

"Газпром" пригрозив обмежити постачання газу Білорусі, якщо та не поверне борг російському концерну. Про це пише газета "Ведомости".

Борг "Бєлтрансгазу" на 137 мільйонів доларів накопичився через те, що Білорусь платить за газ по 150 доларів за 1000 кубометрів, хоча контрактна ціна на імпорт російського газу в першому кварталі складає 169,22 долара за тисячу кубометрів.

Листи "Газпрому", в яких концерн нагадує, що за боргів може застосовувати санкції за контрактом, відправлені до "Бєлтрансгазу" і уряду Білорусі.

Білорусь спочатку в 2010 році хотіла платити за газ по 150 доларів за тисячу кубометрів, про що не раз заявляла ще в кінці 2009 року.

Варто відзначити, що роком раніше у відносинах "Газпрому" та Білорусі склалася така сама ситуація. Контрактна ціна в першому кварталі минулого року для "Бєлтрансгазу" складала 210 доларів за тисячу кубометрів, а прогнозна по року - 150 доларів. Мінськ вирішив не витрачати зайві гроші на початку року і почав платити відразу "середньорічні" 150 доларів. До середини 2009 року борг Мінська досяг 244 мільйонів доларів.

"Газпром" тоді пригрозив, що відповідно до контракту може звернутися до суду або піти на скорочення постачань, але до цього не дійшло. Білорусь продовжувала платити середньорічну ціну, а борг виплатила в кінці року.

Прогноз середньої ціни на російський газ для Білорусі на 2010 рік складає 185-187 доларів за тисячу кубометрів. Всього Мінськ з урахуванням плану по закупівлі (близько 21 мільярда кубометрів) повинен буде перерахувати Москві 3,9 мільярда доларів, а за ціною, яку платить Білорусь зараз, - всього 3,15 мільярда доларів.

Варто відзначити, що зараз у розпорядженні "Газпрому" знаходиться рівно половина "Бєлтрансгазу" - компанії, що здійснює транспортування газу білоруською територією. Російська компанія викупляла цю частку протягом чотирьох років. Сума операції склала 2,5 мільярда доларів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" погрожує Білорусі обмежити постачання газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути