пʼятниця, 06 лютого 2009 14:06

"Газпром" підрахував витрати на газопровід в обхід України

"Газпром" підрахував витрати на газопровід в обхід України
Російський газовий монополіст "Газпром" оцінив витрати на будівництво газопровідної системи "Південний потік" (South Stream) в розмірі до 25 мільярдів євро, повідомляє РІА Новости. Частина магістралі, яка пройде по дну Чорного моря, оцінюється в 4 мільярди євро, а прокладка сухопутного продовження газопроводу до Греції та Австрії - в 15-20 мільярдів.

При цьому передбачається, що газопровід почне роботу в кінці 2014-2015 року. Раніше очікувалося, що "Південний потік" запрацює вже в 2013 році.

Трубопровід "Південний потік" має з"єднати Росію та країни Південної і Центральної Європи. Він пройде в Болгарію по дну Чорного моря. Далі одна гілка газопроводу піде через Грецію на південь Італії, а друга - через Сербію і Угорщину в Австрію. Планується, що його пропускна спроможність складе близько 47 мільярдів кубометрів газу на рік. Для порівняння, за маршрутом "Північний потік" (Nord Stream), який зв"яже Росію і Німеччину по дну Балтійського моря, буде проходити близько 27 мільярдів кубометрів.

Одночасно "Газпром" оголосив, що припускає зниження видобутку газу в 2009 році на 7 відсотків у порівнянні з рівнем минулого року, повідомляє "Інтерфакс". У 2008 році компанія добула більше 550 мільярдів кубометрів, а в 2009 рівень видобутку оцінюється в інтервалі від 510 до 560 мільярдів кубометрів. При цьому поставки газу в Європу можуть бути скорочені на 5 відсотків - з 179 до 170 мільярдів кубометрів.

Зниження видобутку може бути пов"язано з падінням цін на нафту, які тягнуть за собою і здешевлення газу. Через падіння нафтових цін в 3,5 рази щодо свого максимуму очікується, що середні ціни на газ для Європи впадуть з нинішніх 400 доларів до 280 доларів за тисячу кубометрів.
Зараз ви читаєте новину «"Газпром" підрахував витрати на газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути