вівторок, 09 червня 2009 11:02

"ЄС втомився від розширення"

"ЄС втомився від розширення"
Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес вважає, що процес розширення ЄС сповільниться.

"Якась втома від розширення, дійсно, існує, і багато в чому це обумовлено економічною ситуацією. Кожен усвідомлює те, що ймовірні нові члени союзу за винятком Ісландії збільшують фінансові зобов"язання в ЄС. Тому багато країн на даний момент не бажають подальшого розширення. Вважаю, що процес розширення ЄС сповільниться", - сказав глава держави в опублікованому у вівторок інтерв"ю порталу Естонського телерадіомовлення.

На його думку, тема розширення ЄС зараз неактуальна, а головною турботою ЄС в даний час є надання допомоги державам, що вже входять в організацію.

Оскільки "особливого бажання у ЄС в найближчі декілька років розширюватися не буде, Естонії та іншим прихильникам розширення ЄС доведеться звертати увагу на проблеми сусідів", вважає президент.

Він підкреслив, що "програма, направлена на допомогу Україні, Білорусі, Молдові, Грузії не повинна бути залишена осторонь. Ми не можемо просто думати, що ці країни продовжують добре розвиватися, зокрема і в плані демократії. Якщо ми не попіклуємося про це, у Європи виникнуть нові проблеми".

Раніше глава комітету Бундестагу із закордонних справ (Німеччина) Рупрехт Поленц заявляв, що питання про перспективу членства України в Європейському Союзі може стати актуальним через 5-10 років. Головною умовою для цього є успішне втілення програми "Східне партнерство".

Проект "Східного партнерства" є символом нового етапу взаємодії з країнами колишнього Радянського Союзу.

За матеріалами: Інтерфакс, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"ЄС втомився від розширення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути