четвер, 08 квітня 2010 12:05

Путін вперше прийшов на місце Катинської трагедії (ФОТО)

Вчора, 7 квітня, прем"єр-міністр Росії Володимир Путін і глава польського уряду Дональд Туск взяли участь у траурних заходах, присвячених "Катинському розстрілу", що стався 70 років тому. Вперше з боку Росії був присутній такий високопоставлений представник.

На зустрічі Путін заявив, що, на його особисту думку, події в Катині могли стати помстою Сталіна за загибель у польському полоні 32 тисяч радянських військовополонених.

"Я до свого сорому не знав, що в 20-му році військовою операцією у радянсько-польському конфлікті тоді керував особисто Сталін. Я цього навіть не знав. І тоді, як відомо, Червона Армія зазнала поразки. У полон було взято досить багато червоноармійців. За останніми даними, від голоду, від хвороб у польському полоні померли 32 тисячі", - сказав Путін на прес-конференції після меморіальних заходів у Катині і переговорів з польським прем"єром.

Він зазначив, що Йосип Сталін, можливо, відчував особисту відповідальність за ці події, тому помстився розстрілом поляків у Катині.

"Вважаю (повторюю, це моя думка), що Сталін відчував свою особисту відповідальність за цю трагедію. І, по-друге, зробив цей розстріл, виходячи з почуття помсти", - сказав російський прем"єр, додавши, що від цього "злочинні дії не перестають бути злочинними ".

"Можливо, це щось може пояснити, ми не знаємо. У документах цього немає", - підкреслив Путін, уточнивши, що всі документи з Катині відкриті.

У результаті винними в катинської трагедії він назвав керівників служби безпеки того часу і НКВД, включаючи Берію, а також політичне керівництво країни. Водночас прем"єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що сьогоднішня зустріч з Путіним у Катині є переломним моментом для двох країн.

"Для мене це перелом, тому що я вважаю цей день дуже важливим. Я знаю, що на думку Володимира Путіна це теж перелом", - сказав Туск.

Катинь - село в Смоленській області. Тут в 1940 році органи НКВС розстріляли тисячі польських офіцерів.

Фото: Reuters

Gazeta.ua за матеріалами РИА Новости, Reuters

Зараз ви читаєте новину «Путін вперше прийшов на місце Катинської трагедії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути