Ексклюзиви
неділя, 17 вересня 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін створює нову ПВК замість "Вагнер" і вже знайшов "чергового Пригожина"

Путін створює нову ПВК замість "Вагнер" і вже знайшов "чергового Пригожина"
Росія створила нову ПВК замість "Вагнер". Фото: eastnews.ua

Кремль хоче переконати якнайбільше "вагнерівців" підписати контракт із Міноборони РФ через нову приватну військову компанію.

Міністерство оборони Росії відправляє своїх представників до Білорусі та кількох африканських країн, зокрема Алжиру, Малі та Судану, повідомляє пресслужба Центру національного спротиву.

"Російська Федерація створила нову приватну військову компанію. Відповідальним за створення нової ПВК, за попередніми даними, призначено генерала Сергія Суровікіна, якого нещодавно помітили в Алжирі", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росгвардія вербує колишніх зеків з ПВК "Вагнер"

Генерал Суровікін – воєначальник, який допоміг зміцнити оборону вздовж лінії фронту після торішнього контрнаступу України. У січні його змінили на посаді вищого командувача, але він зберіг вплив на ведення військових операцій і досі популярний серед військових.

"Росіяни планують переконати якнайбільше "вагнерівців" підписати новий контракт. Таким чином за підготовлений людський ресурс триває конкуренція між лукашенківською "ГардСервіс" та новоствореною російською ПВК", – зазначили у ЦНС.

Після спроби заколоту в РФ Суровікін не з'являвся на публіці. ЗМІ писали, що генерала відсторонили від служби і затримали. В кінці серпня стало відомо, що указом президента РФ Суровікін знятий з поста головкому Повітряно-космічних сил Росії "у зв'язку з переходом на іншу роботу".

Засновник ПВК "Вагнер" – покійний заколотник Євген Пригожин знав генерала Суровікіна, тому що його найманці служили в Сирії у складі російських військ, коли той був там найвищим командувачем. Лідер найманців високо оцінив призначення генерала минулого року, назвавши його легендарною фігурою і найздібнішим командиром у російській армії.

Але в січні Кремль усунув генерала Суровікіна. На його місце поставили начальника російського генштабу Валерія Герасимова. Суровікін став його заступником. Ця зміна ознаменувала початок втрати влади Пригожина, який невдовзі почав конфлікт із генералом Герасимовим та російським міністром оборони Сергієм Шойгу, оскільки сили "Вагнера" зазнали тяжких втрат, намагаючись взяти українське місто-фортецю Бахмут.

Ця напруженість зрештою призвела до того, що Пригожин розпочав короткочасний заколот, який, за його словами, був спрямований на усунення двох керівників російського військового відомства оборони, а не на повалення президента Володимира Путіна.

У липні, коли виникли чутки про місцезнаходження генерала Суровікіна, один із провідних депутатів російського парламенту, який очолює комітет із оборони, повідомив репортеру, що генерал "відпочиває".

Згодом повідомили, що екскомандувач Повітряно-космічними силами (ПКС) Російської Федерації Сергій Суровікін, якого звільнили за зв'язок із покійним очільником ПВК "Вагнер" заколотником Євгеном Пригожиним, очолив Координаційний комітет з питань протиповітряної оборони при Раді міністрів оборони Співдружності Незалежних Держав РФ.

Зараз ви читаєте новину «Путін створює нову ПВК замість "Вагнер" і вже знайшов "чергового Пригожина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути