Ексклюзиви
понеділок, 10 квітня 2023 07:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін використовує релігію як зброю – спецдослідження ISW

Путін використовує релігію як зброю – спецдослідження ISW
Кремль може закликати до припинення вогню на православний Великдень. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація використовує релігію як зброю, намагаючись дискредитувати Україну на міжнародній арені.

Кремль використовує інформаційні операції щодо релігії для досягнення військових цілей, попри грубі порушення свободи віросповідання на окупованих територіях України, повідомляють в американському Інституті вивчення війни (ISW). Водночас окупаційна влада проводить кампанію систематичних релігійних переслідувань в окупованій Україні. 

"Росія, імовірно, використає наближення православного свята Великодня 16 квітня, щоб затримати український контрнаступ, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії. При цьому окупанти не демонструють такої поваги до релігії на окупованих територіях. Переслідування на релігійному ґрунті є частиною триваючої російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та Православної церкви України", – зазначають фахівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські солдати або окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні.

"Російська влада закрила, "націоналізувала" або примусово перетворила щонайменше 26 культових споруд на підконтрольну Кремлю Російську православну церкву, вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів чи релігійних лідерів, а також розграбувала, осквернила або навмисно зруйнувала щонайменше 13 культових споруд на території окупованої України", – звітують в ISW.

Ці випадки релігійних репресій, швидше за все, не є поодинокими інцидентами, а є частиною цілеспрямованої кампанії, спрямованої на систематичне викорінення "небажаних" релігійних організацій в Україні. Російська влада також систематично придушує релігійну свободу в Росії, що є питанням державної політики. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський у своїй великодній промові згадав про війну в Україні

Російський диктатор Володимир Путін застосовує державну політику систематичних релігійних переслідувань на окупованих територіях України. Водночас Кремль позиціонує себе як захисника християнства загалом і східного православ'я зокрема. Свідчення очевидців вказують на те, що російська влада, схоже, націлилася на ПЦУ через її українськість.

"Російські окупанти також націлилися на інші конфесії, які є виразно українськими в культурному плані. Крім того, загарбники також репресують протестантську меншину в Україні. Поведінка російських солдатів по відношенню до протестантів в окупованій Україні є жорстокою. Москва продовжує інформаційну операцію, спрямовану на неправдиве зображення Росії як релігійно толерантної держави, водночас свідомо придушуючи релігійні свободи в Україні", – сказано у звіті аналітиків.

Путін особливо зацікавлений у звинуваченні українського уряду в переслідуванні Російської правосланої церкви в Україні.

Кремль може закликати до припинення вогню на православний Великдень 16 квітня, як це було на православне Різдво. Така пауза принесе непропорційно велику користь російським військам і дозволить їм закріпити свої здобутки в Бахмуті та підготувати оборону проти контрнаступу Збройних сил України. Таким чином Путін вкотре продемонструє свій цинізм.

"Жоден учасник бойових дій не зобов'язаний погоджуватися на припинення вогню з релігійних чи будь-яких інших міркувань. Якщо РФ запропонує, а Україна відмовиться від припинення вогню на православний Великдень, Кремль тим самим не продемонструє більшої відданості захисту християнства чи християнських цінностей і не покаже, що Київ відкидає ці цінності", – додають військові експерти.  

У суботу на Хмельниччині в Шепетівці і Старокостянтинові люди зібралися під храмами, якими користуються представники Російської правосланої церкви в Україні. Вимагали, щоб храми перейшли до Православної церкви України.

Минулого тижня у Хмельницькому біля Свято-Покровського собору громадськість проголосувала за перехід храму до ПЦУ.

У Львові демонтували самобуд, а низку приміщень і будівель передали у користування іншим організаціям.

Зараз ви читаєте новину «Путін використовує релігію як зброю – спецдослідження ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути