четвер, 14 січня 2010 12:32

Путін хоче, щоб росіяни менше пили

Путін хоче, щоб росіяни менше пили
Влада Росії до 2020 року розраховує удвічі знизити споживання алкогольної продукції росіянами.

Відповідну концепцію затвердив прем`єр-міністр Росії Володимир Путін.

У документі зазначається, що, якщо у 1914-1917 роках у Росії порівняно з Європою був найнижчий рівень споживання алкогольної продукції - 0,83 літра чистого спирту на душу населення, то з середини 1970-х років почалося істотне збільшення споживання алкоголю. На початок 1990-х років споживання становило 5,4 літра абсолютного алкоголю на рік на людину, а на 2008 рік воно зросло до 10 літрів, тобто у 1,8 раза.

"З урахуванням не дозволеної для споживання спиртовмісної продукції і міцних спиртних напоїв домашнього виготовлення фактичне споживання алкогольної продукції на душу населення на даний час становить близько 18 літрів на рік", - йдеться у документі. Це удвічі перевищує допустиму норму, встановлену Всесвітньою організацією охорони здоров`я.

В урядовому документі також повідомляється, що від отруєння алкогольною продукцією в Росії щорічно помирають понад 23 тисячі осіб, а від хвороб, пов`язаних із зловживанням алкоголем, - понад 75 тисяч осіб на рік. За даними Росспоживнагляду, в РФ понад 2 мільйони осіб страждають на алкоголізм.

Автори концепції зазначають, що зловживання алкоголем не лише напряму скорочує тривалість життя росіян, але й вносить непрямий внесок у зростання смертності населення, що завдає збитку трудовим ресурсам.

Передбачається, що антиалкогольна концепція реалізовуватиметься у два етапи. На першому етапі (2010-2012 роки) заплановане зниження рівня споживання алкогольної продукції на душу населення на 15%. На другому етапі (2013-2020 роки) - ліквідація нелегального алкогольного ринку, зниження рівня споживання алкогольної продукції на душу населення на 55%.

Цих показників російська влада планує досягти за рахунок реалізації пакету заходів, що включає, серед іншого, введення кримінальної відповідальності за неодноразові порушення у сфері виробництва і обороту алкоголю, різке обмеження реклами алкогольної продукції і впровадження політики ціноутворення, що передбачає залежність роздрібної ціни від вмісту етилового спирту в напої.

Скорочення споживання алкоголю, за розрахунками держави, на першому етапі буде досягнуте, зокрема, за рахунок встановлення мінімальних роздрібних цін на алкогольну продукцію і обмеження її роздрібного продажу за місцем і часом.

16 грудня згідно з наказом Федеральної служби з регулювання алкогольного ринку (Росалкогольрегулювання) з 1 січня 2010 року ціна горілки в Росії не може бути нижчою за 89 рублів (близько 22 грн.) за 0,5 літра, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче, щоб росіяни менше пили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути