четвер, 15 травня 2008 14:40

Пулат Абдуллаханов знайшов могилу діда

У селі Солдатське Великописарівського району Сумщини оновили пам"ятник загиблим у боях за звільнення села 1943 року. До 24 імен, викарбуваних на пам"ятній дошці 1961-го, додали ще 27.

Одне з них — Усман Абдушукуров. На відкриття пам"ятника із Ташкента приїхав онук загиблого солдата Пулат Абдуллаханов, 45 років. Чоловік довго шукав могилу діда.

— У сім"ї збереглася похоронка на діда, — розповідає російською Пулат Абдуллаханов. — Але в ній не вказали місця його загибелі. Багато писав в архіви, надсилав запити до військкоматів. З"ясував, що діда начебто поховали в Солдатському. Але на братській могилі його прізвища не було. В Інтернеті знайшов статтю про роботу пошуковців на Сумщині. Написав у всі сумські газети, які мали сайти. Мені допомогли в тій, де я вперше дізнався про пошукові загони Сумщини.

З"ясували, що капітана політвідділу 147-ї стрілкової дивізії 27-ї армії Усмана Абдушукурова  поховали в Солдатському. Тоді були відомі імена частини солдат. Їх і викарбували на плиті. Про інших забули. На щастя, в архівах збереглися документи, за допомогою яких згодом вдалося встановити ще 27 прізвищ.

Пам"ятник воїнам у Солдатському стоїть на кладовищі. Його пофарбували, поклали нову плитку на доріжках і сходах. На новій кам"яній плиті золотими літерами викарбували 51 прізвище.

Пулат Абдуллаханов привіз із Узбекистану мішечок землі, висипав її біля пам"ятника. Натомість взяв із собою жменьку української, щоб покласти вдома на могили родичів.

— Про діда на пам"ять залишилося тільки оце фото, — чоловік витягує із кишені пожовклий знімок, який привіз із собою. — На ній дід із дружиною й донькою — моєю мамою. До війни він займався наукою, писав кандидатську з національного питання. Так і не встиг її закінчити.

Зараз ви читаєте новину «Пулат Абдуллаханов знайшов могилу діда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути