пʼятниця, 25 листопада 2011 10:08

Психолог радить не збільшувати кількість меморіалів жертв Голодомору

Психолог радить не збільшувати кількість меморіалів жертв Голодомору

Психологічні наслідки Голодомору майже на 80 років були повністю витіснені з суспільної свідомості. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив завідувач лабораторії психології малих груп та міжгрупових взаємин інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України Павло Горностай.

"Але вони не зникли, а перейшли в суспільне несвідоме, досі впливаючи на життя суспільства. Наприклад, саме Голод винен у тому, що для українців типова психологія жертви. Це безсилля перед владою, перед свавіллям. Майже тотальна невіра в закони і в те, що щось можна зробити політичними засобами", - зауважив він.

За словами Горностая, події 1933-го посилили психологію злиднів.

"Навіть ті, хто зараз набули якихось статків, стали багатіями - у них часто зберігається певний комплекс меншовартості. Власність, гроші, влада - його компенсація. І зупинитися, відчути, що досить уже грошей чи повноважень, вони не можуть. Влада для них - компенсація, завдяки якій вони можуть не почуватися жертвами", - наголосив психолог.

Горностай підкреслив, що оплакувати трагедію варто було в попередні десятиліття.

"Зараз це, все-таки, трохи відійшло. Хоча все те, що було зроблене в останні роки - це необхідно. Але головне - не збільшувати кількість меморіалів, пам'ятників - а спробувати усвідомити цей факт історії, прийняти його як такий, що відбувся. Подобається це комусь, чи ні. Бо йде дуже великий спротив, і не лише з боку Росії, а й простих людей. Багато співвітчизників кажуть: не треба згадувати, нащо це робити? Виглядає, що ця травма така глибока, що її воліють не торкатися", - зазначив він.

Про те, як Великий Голод позначився на психології українців Павло Горностай розповідає у новому номері журналу "Країна" № 45 (98) за 25 листопада 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Психолог радить не збільшувати кількість меморіалів жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути