пʼятниця, 11 вересня 2009 18:16

Проїзд у таксі може подорожчати на 40%

Проїзд у таксі може подорожчати на 40%

Кабінет міністрів вніс зміни в правила перевезення пасажирів в транспорті, зокрема у таксі. Тепер громадяни, що займаються приватним перевезенням, будуть зобов"язані оформити ліцензію на перевезення пасажирів, укласти договір страхування і обладнати автомобіль таксометром. Даним документом передбачається очистити ринок від нелегальних перевізників. На думку учасників ринку, після того, як постанова набуде чинності, вартість послуг таксі зросте в середньому на 40%, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Постанова, якою вносяться зміни в правила перевезення пасажирів в транспорті, була ухвалена на засіданні Кабміну в середу. Зміни стосуються громадян, що займаються приватним перевезенням. У тексті документа вказується, що перевізник зобов"язаний оформити ліцензію на перевезення пасажирів, укласти договір страхування пасажирів і обладнати автомобіль таксометром. Крім того, раз на три місяці він повинен проходити медогляд і раз на півроку - державний техогляд автомобіля.

Як розповіла голова Державного комітету з питань підприємництва Олександра Кужель, документ розроблявся за ініціативою профспілки таксистів України "для боротьби з великою кількістю нелегальних таксистів, які не несуть відповідальності ні перед пасажирами, ні перед державою". За словами Кужель, основні витрати приватних перевізників будуть пов"язані з реєстрацією юридичної особи, оформленням ліцензії на перевезення пасажирів терміном дії на п"ять років, вартістю близько 600 грн і купівлю таксометра, ціна на який становить від 700 грн.

На думку директора компанії "Євротаксі" Ігоря Гаврилова, унаслідок ухвалення цієї постанови ціни на послуги таксі зростуть в середньому на 40%. "Це пов"язано з тим, що приватні перевізники будуть зобов"язані платити податки, встановлювати додаткове устаткування і купувати ліцензію", - пояснив Гаврилов. Він зазначив, що ціна на послуги офіційних компаній, що вже працюють на ринку, не зміниться.

Тим часом голова профспілки таксистів України Василя Попіка подорожчання не лякає: "Таксі ніколи не було і не буде дешевим видом транспорту, але офіційне оформлення допоможе відсіяти тих, хто не готовий працювати згідно із законом". Попік зазначає, що, за даними Головного контрольно-ревізійного управління, в Україні 150-200 тис таксистів. При цьому діючих ліцензій налічується лише близько 50 тис. Так, в Києві діючих ліцензій - приблизно 2 тис, а загальна кількість приватних автоперевізників - близько 20 тис.

За словами Василя Попіка, для виявлення нелегальних таксі Кабмін готовий підтримати проект створення мобільних груп, якими займатиметься Міністерством транспорту. "Вони складатимуться з представників Мінтрансу, відділу з боротьби з економічними злочинами МВС і Київської міської державної адміністрації", - повідомив Попік.

Втім, спосіб виявлення нелегальних таксі поки не визначений. Згідно з чинним законодавством, співробітник ДАІ може зупинити автомобіль у разі порушення правил дорожнього руху, присутності ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту, забруднення ним навколишнього середовища, а також за наявності інформації про те, що він використовується в протиправних цілях. "Зупинка автомобіля відбувається не на суб"єктивну думку співробітника ДАІ. Більш того, він не має права ставити водієві питання: "Кого ви везете?", - розповів партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрей Астапов.

Зараз ви читаєте новину «Проїзд у таксі може подорожчати на 40%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути