Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2018 14:41

Продукти маркуватимуть по-новому

Продукти маркуватимуть по-новому
Закон набуває чинності на наступний після його оприлюднення день. Фото:storage.agravery.com

Верховна Рада врегулювала загальні принципи і вимоги до інформації про харчові продукти.

Змінили правила маркування харчових продуктів, а також правові та організаційні засади надання споживачам такої інформації, - передають "Українські Новини".

За прийняття в цілому законопроекту №8450 проголосував 231 депутат за мінімально необхідних 226.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які найбільше подорожчали з початку року

Метою законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їхньої обізнаності, визначення способів забезпечення прав споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.Згідно з документом, його дія поширюється на операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга і на самі харчові продукти, призначені для кінцевого споживача.

Законопроект передбачає заборону на використання інформації про продукцію, яка може ввести споживача в оману і приписує харчовим продуктам лікувальні властивості.
Вказана заборона поширюється також на рекламу і представлення харчових продуктів.

Обов'язковою для маркування є інформація про інгредієнти, які можуть викликати алергічні реакції або іншу небезпеку для здоров'я споживачів, а також відомості про розморожування раніше замороженої продукції, особливо м'ясної та рибної, що обмежує її подальше використання та впливає на її безпеку й органолептичні властивості.

З цієї ж причини автори документа визначили, що необхідно вказувати наявність у харчовому продукті генетично модифікованих організмів (ГМО), якщо їхня частка у продукті перевищує 0,9% у будь-якому інгредієнті. При цьому передбачено відхід від вимоги про обов'язкове надання інформації про поживну цінність щодо певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їхню купівлю.

Закон набуває чинності наступного після його оприлюднення дня, а вводитися в дію за 6 місяців, крім пункту про використання одиниць виміру Міжнародної системи одиниць при вказівці кількості харчового продукту і пункту про заборону операторам ринку реалізовувати харчові продукти з потужностей без держреєстрації.

При цьому харчові продукти, які відповідають вимогам, чинним до набрання чинності цим законом, можуть здійснюватися і реалізовуватися протягом ще 3 років.

Київська міська рада заборонила розміщувати рекламу на елементах благоустрою. Рекламу забороняється розміщувати на зовнішньому освітленні, покриттях площ, вулиць, доріг, тротуарів, на зелених насадженнях, стовпах, лавочках, покажчиках, парканах та опорних стінках.

Зараз ви читаєте новину «Продукти маркуватимуть по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути