понеділок, 27 березня 2017 20:18

Продадуть недобудований ракетний крейсер, щоб розрахуватись з боргами

Продадуть недобудований ракетний крейсер, щоб розрахуватись з боргами
Крейсер Україна гниє уже 33 рік / фото: Вікіпедія

Недобудований ракетний крейсер "Україна" продадуть, щоб розрахуватись з боргами суднозбудівного заводу у Миколаєві.

Такий указ видав президент Петро Порошенко, заявляє Олександр Бонь, заступник губернатора Миколаївщини.

Про це чиновник сказав, під час зустрічі з працівниками заводу ім. 61 комунара. Робітники вийшли на протести, щоб з ними розрахувались за борги.

"У вас стоїть крейсер "Україна", є Указ президента про його демілітаризацію. Якщо зняти озброєння і продати те, що залишиться - там вистачить на компенсацію ваших зарплат, ще й залишиться три рази на стільки ж", - заявив Бонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як будують бойові катери для українського флоту

Паралельно готується проект постанови Кабінету міністрів про демілітаризацію корабля. Її без зауважень вже погодили Міноборони і "Укроборонпром". На черзі - розгляд в Міністерстві фінансів і Міністерстві юстиції.

"Указ президента підписаний, але весь час це питання не рухалось. У середині грудня проект рішення Кабіну відправлений на узгодження. У даний момент Мінекономрозвитку розіслав на узгодження цей проект в чотири організації. "Укрборонпром" і Міноборони його вже погодили без зауважень. Зараз залишається Міністерство фінансів і Міністерство юстиції", - додав він.

Крейсер почали будувати у 1984 році на Суднобудівному заводу імені 61 комунара. Після розпаду СРСР крейсер 1 жовтня 1993 року було передано Україні. На той час готовність корабля становила близько 75%. У 1994 році була сформована команда корабля, але за браком коштів її розпустили, а добудову припинено. 17 лютого 1998 рік президент України прийняв рішення про добудову крейсера. Вдруге була сформована команда, яку згодом також розпустили. Цього разу крейсер було добудовано на 95%.

Корабель оснащений зенітним ракетним комплексом середнього радіусу дії C-300 "Форт". На борту встановлені 16 пускових установок для протикорабельних ракет "Вулкан". Самих ракет на кораблі немає. 3 батареї шестиствольних 30-мм гармат АК-630 з ПУС "Вимпел", 2 п'ятитрубні торпедні апарати, 130-мм артилерійські системи головного калібру та багато іншого. Для розвідки і коригування вогню є гелікоптер.

Зараз ви читаєте новину «Продадуть недобудований ракетний крейсер, щоб розрахуватись з боргами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути