Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2020 15:20

"Прикриття узурпації влади для дурних" – як Путін хоче зробити себе пожиттєвим лідером РФ

"Прикриття узурпації влади для дурних" – як Путін хоче зробити себе пожиттєвим лідером РФ
Олександр Кочетков: Путін розуміє, що тепер йому буде не вигідно займати посаду президента. Фото: Главком

Володимир Путін у жодному разі не хоче втрачати владу. Але, якби просто назвав себе пожиттєвим президентом, інші лідери ставитимуться до нього як до другосортного політика. Тому вимушений діяти гнучкіше.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

Чому Путін зараз пропонує змінити російську конституцію?

– Він керує однією з найбільших країн у світі 20 років. Не має жодних проблем всередині Росії. Його рейтинг достатньо високий. Опозиція ручна та давно підгодована. Єдина внутрішня проблема – економічний стан держави. Але населення готове терпіти злидні, бо задовольняється мультиками про надмогутність Росії. Щось за прикладом Північної Кореї. У Путіна є бажання зайняти, як він думає, своє історичне місце у світі. Бере за зразок поведінку Йосипа Сталіна. Увесь світ знав, що в Радянському Союзі були табори та репресії. Але Рузвельт і Черчиль сідали за стіл переговорів зі Сталіним та ділили світ на зони впливу. Путін хоче бути настільки впливовим, щоб у світі з ним рахувались усі, зважали на його думку.

Водночас чітко розуміє, якщо просто тупо змінить конституцію та збільшить термін свого президентства, то вийде на маргінес. Його не будуть поважати сильні люди. Вони грають за певними правилами. Якщо Путін просто пропише себе пожиттєвим президентом Росії, інші лідери ставитимуться до нього як до другосортного політика. Мовляв, ще один тиран-диктатор типу Саддама Хусейна. Це не підходить очільнику Кремля – хоче бути головним або хоча б на рівних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін змінить конституцію РФ для пожиттєвого правління – експерт

Як саме хоче це втілити? Який має план?

– Путін прагне модифікувати російську систему таким чином, що утворити вигідне для себе місце. На ньому він і далі керуватиме країною, але з прийняттям зовнішнього світу. В СРСР формально головою держави був очільник уряду. Але всі мали справу з генсеком партії. Приблизно таку систему хоче вибудувати Путін. Можливо, обійме посаду голови Ради Федерації. Або утворить щось на зразок інституту канцлерства. Стане прем'єр-міністром з величезними повноваженнями. А посада президента буде декларативна, або її взагалі замінять на якийсь дорадчий орган при прем'єрі. Так він фактично залишиться керувати Росією, а західні лідери не будуть гидувати подавати йому руку і сідати за стіл переговорів.

Що означає пропозиція, що Державна дума матиме право призначати уряд самотужки?

– Це чітко дає зрозуміти, що Путін не хоче бути президентом. Буде тією людиною, що впливатиме на рішення Державної думи. Він остаточно показав, що в жодному разі не відмовиться від реальної влади. Путін розуміє, що тепер йому буде невигідно обіймати посаду президента. Тому просто обійме іншу посаду. Поступово зменшуючи декларативні повноваження голови держави, поки взагалі не вирішить, що ця посада непотрібна. Це демократизація захоплення влади для дурних.

Чому Путін наполягає на пріоритеті внутрішнього права перед міжнародним? Що це означає на практиці?

– Пропонує внести у конституцію те, що і так вже є насправді. Росіяни не зважають на будь-які міжнародні договори, конвенції, рішення світових арбітражів. Внутрішні закони ставляться вище. Це повністю суперечить міжнародному праву. За ним, міжнародні угоди мають вищий статус, ніж національні закони, і є обов'язковими до виконання. Тепер Росія хоче офіційно на найвищому юридичному рівні заявити всьому світу, що вони будуть робити усе, що вважають за потрібне. Це виклик Заходу. Путін – дворовий президент. Він постійно підвищує ставки. Діє не з позиції економіки, політики, новаторства чи безпеки. Путін просто провокує Захід на реакцію і дивиться, як далеко вони дозволяють йому зайти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ху*ло Грозний ХХІ століття" – мережі реагують на події в Росії

Які наслідки це несе для України?

– Фактично нічого не зміниться. Хоч які б метаморфози відбувались із російською конституцією, ситуація залишиться такою, що є зараз. За наявності Путіна та його послідовників, які будуть при владі ще десь покоління після нього, нічого змінити не вдасться. Росія не відмовиться від своєї імперської ідеї. Розповідатиме громадянам, що всі гібридно воюють із Кремлем, тому треба потерпіти тимчасові економічні труднощі, щоб усіх поставити на коліна. Тому пересічні росіяни ще довго будуть пробачати владі санкції, бідність, політичні помилки. І питання поглинання України не зникне з російського порядку денного навіть після відходу Путіна.

Захід може якось відреагувати на це нововведення?

– Дивитимуться, як це працюватиме на практиці. На це розраховує Путін. Західні лідери за цивілізованою традицією спочатку почекають, спробують розібратись. Так він отримає час на посилення своєї позиції. Сполучені Штати же продовжуватимуть реалізовувати свій план щодо Росії. Він схожий на алгоритм руйнування Радянського Союзу. Будуть намагатися виснажити РФ економічно. Потім створять передумови для розвалу з обов'язковими гарантіями збереження ядерної стабільності та нерозповсюдження такої зброї у світі.

Яка має бути реакція української влади на цю ситуацію?

– Маємо продовжувати чинити спротив російській агресії на всіх напрямках. Починаючи від військового протистояння, закінчуючи економічною незалежністю.

15 січня президент Росії Володимир Путін виголосив чергове послання Федеральним зборам. У ньому заявив, що варто внести низку змін у російську конституцію.

Зараз ви читаєте новину «"Прикриття узурпації влади для дурних" – як Путін хоче зробити себе пожиттєвим лідером РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути