середа, 17 березня 2010 17:49

Прикарпаттю може загрожувати землетрус у 3-4 бали

Прикарпаттю може загрожувати землетрус у 3-4 бали

До кінця березня у Карпатах прогнозують землетрус. Таке припущення висунув директор румунського інституту геофізики Георге Мермурян. У Карпатському регіоні знаходиться Україна, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина.

Поштовхи ймовірні у так званій "зоні Вранча". Ця ділянка сьогодні є активною. Вона знаходиться на відстані приблизно 100 км від кордону з Україною, на півдні Румунії.

Професор Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську Едуард Кузьменко зазначив у коментарі Gazeta.ua, що довіряє румунським науковцям. За його словами, краще перестрахуватися.

"Науковці часто передбачають землетруси і вони не відбуваються. У світі взагалі не існує точної системи прогнозування землетрусів. Наш Крим рахували небезпечною зоною і 1927 року там пройшовся руйнівний землетрус. Навіть американські сейсмологи не бачили активності у районі Гаїті, хоча їхні наукові станції знаходяться поряд. За моєї пам"яті тільки китайські науковці один раз точно передбачили потужний землетрус", - розповів професор.

На думку Кузьменка, хвилюватись мешканцям Прикарпатського регіону немає підстав. Івано-Франківщина, Львівщина та Чернівецька область знаходяться на значній відстані від зони Вранча.

"Якщо нас трястиме, то за моїми прогнозами це буде не більше ніж 3-4 бали, - стверджує Кузьменко. – Такий землетрус на Прикарпатті був 1986 року. Тоді у багатоповерхівках люстри хитались, посуд випадав із шаф і здавалось, що стіни ходять".

Панікувати мешканцям гірських регіонів не слід, адже Карпати не знаходяться в активній сейсмічній зоні. Так звані малі землетруси, які інколи навіть не відчутні, тут відбуваються часто.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпаттю може загрожувати землетрус у 3-4 бали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути