Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2010 10:42

Прихильники Бакієва збираються на півдні Киргизії

Прихильники Бакієва збираються на півдні Киргизії

У місті Джалал-Абад на півдні країни в понеділок розпочався мітинг на підтримку колишнього президента республіки Курманбека Бакієва і членів його сім"ї. Вранці на центральній площі міста зібралася близько тисячі осіб. Мітингуючі вимагають припинити переслідування родичів колишнього глави держави.

Люди висловлюють підтримку і самому поваленому Курманбеку Бакієву. Учасники акції також наполягають на залученні міжнародних експертів до розслідування масових безладів 6-8 квітня, під час яких загинули 84 людини, ще близько 1500 отримали поранення.

Нагадаємо, що Бакієв залишив Бішкек і поселився в родовому селі Тейіт під Джалал-Абадом 7 квітня після сутичок на центральній площі киргизької столиці Ала-Тоо між прихильниками опозиції та співробітниками правоохоронних органів.

Розслідування, ініційоване тимчасовим урядом республіки, встановило, що брат президента Жанишбек Бакієв, який очолював Службу державної охорони,<>віддав наказ стріляти по мітингуючим. Раніше суд видав санкцію на арешт брата екс-президента. Жанишбеку Бакієву ставлять в провину масові вбивства.

Колишній президент поклав всю відповідальність за трагічні події на опозицію і звинуватив її лідерів в кровопролитті. Нагадаємо, що в минулий четвер Бакієв намагався особисто очолити мітинг в місті Оше на півдні Киргизії, але зазнав приголомшливої поразки. Противники Бакієва змусили його втекти із заходу, закидавши трибуну камінням. Охорона Бакієва почала стріляти в повітря, після цього поваленому президентові довелося спішно залишити мітинг.

16 квітня Курманбек Бакієв після розмови в прем"єр-міністром РФ Володимиром Путіним на літаку залишив республіку і з казахстанського міста Тараза факсом прислав заяву про складання з себе президентських повноважень.

В даний час Генеральна прокуратура Киргизії також заочно пред"явила звинувачення в масовому вбивстві людей з особливою жорстокістю колишньому прем"єрові Даніяру Усєнову, главі державної служби національної безпеки Мурату Суталінову, колишньому міністру оборони Бакитбеку Калиєву і старшому синові президента Марату Бакієву. Всі вони оголошені в розшук, затримати поки вдалося лише одного Калиєва.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Прихильники Бакієва збираються на півдні Киргизії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути