Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2019 15:54

Президент веде у пастку себе та державу - політолог

Президент веде у пастку себе та державу - політолог
Михайло Басараб: ми опинились у ситуації, коли вимушені безкінечно йти на поступки агресору. Це заохочує Росію до ще більш нахабної поведінки. Фото: Gazeta.ua

Розведення військ, яке мало відбутись 7 жовтня у районі населених пунктів Петрівське і Золоте, зірвалось через обстріл бойовиків. У суботу, 5 жовтня, прес-центр ООС повідомив про обстріл Петрівського, під час якого поранили українського солдата. Наступного дня терористи 20 хвилин гатили по околицям Золотого. Загинув один військовий ЗСУ.

Рамкову угоду "про розведення сил та засобів" підписали у Мінську ще 2016-го. Згідно з нею, біля Станиці Луганської, Золотого та Петрівського обидві сторони мали відійти кожна на 1 км від лінії зіткнення. Головна умова відведення - 7 днів без обстрілів на цих ділянках фронту. Проте у районі Золотого та Петрівського її досі не вдається виконати - бойовики регулярно порушують режим тиші.

Кремль усіма силами демонструє, що саме від нього залежить перебіг подій на Донбасі. У такій ситуації президент Зеленський має негативний і позитивний сценарій. Від того, який обере, залежатиме доля держави.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Михайло Басараб.

Чому після стількох поступок із української сторони бойовики не дотримуються режиму тиші?

- На Донбасі воюють російські окупаційні війська і ми маємо це пам'ятати. Те, що обстріли не припинились, означає лише одне - Росія як не виконувала свої домовленості, так і не робить цього сьогодні. Це не змінилось навіть після впровадження так званого мирного плану у вигляді "формули Штайнмаєра". РФ продовжує дестабілізувати Україну через Донбас.

Як наша влада має діяти у цій ситуації?

- На жаль, поступки Кремлю та згода Зеленського на принизливу поразку свідчать про те, що наша влада не має уявлення про реальні наміри Росії. Москва хоче не контролю над Донбасом, а повного знищення української державності. Бачимо, що обстріли продовжуються навіть після того, як Зеленський сказав, що він на все готовий. Мовляв, дайте просто 7 днів перепочинку. І зможемо зустрітись у "нормандському форматі", підписати накази і про особливий статус, і про проведення виборів на окупованій території. Проте навіть ця згода Києва не задовольняє Кремль, адже ми добре розуміємо, що саме російські генерали керують діями бойовиків. Москва подає Україні зрозумілі сигнали, що не піде на жодні поступки і не зробить жодного кроку назустріч. Сподіваюсь, Зеленський зрозуміє, у яку пастку веде себе та Україну.

Як далі розвиватиметься ситуація навколо розведення військ? Наскільки ця ідея небезпечна?

- Російські окупаційні війська не дотримуватимуться режиму тиші 7 необхідних днів. Тому ніякого розведення не буде. Москва глузуватиме над Україною та Європою. Можуть піти на якісь поступки, але потім обов'язково порушать домовленості. Це - специфіка російської дипломатії. Кремль хоче демонструвати повне домінування у переговорному процесі. Показує, що саме від нього залежить розвиток ситуації.

Українські добровольці, учасники російсько-української війни останніми днями заявляють, що готові захищати державних суверенітет і громадян у прифронтовій зоні, якщо ЗСУ залишать свої позиції. Уже є інформація, що добровольці приїхали до місць орієнтовного розведення військ. Як далі розвиватимуться події, передбачити важко. Але українська сторона має активно наголошувати, що домовленості про припинення вогню та цивілізоване розведення не виконує саме Росія. Наші військові просто реагують на це належним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пристайко: Путін не хоче "нормандської зустрічі"

Керівник українського МЗС Вадим Пристайко говорить, що Росія ставить нові умови перед "нормадським форматом". Хочуть завчасно узгодити документ, який лідери підпишуть на зустрічі. Кремль саботує зустріч на найвищому рівні?

- Стратегія РФ полягає у тому, щоб утримувати головуючи позицію у так званому мирному врегулювання. Кремль намагається знищити авторитет і популярність Зеленського серед українців. Хоче просто використати його як засіб для досягнення власних цілей, а потім викинути на смітник історії як президента, що зрадив свою державу. Саме тому Путін відтягуватиме зустріч у "нормандському форматі". Виснажуватиме українського президента, знаючи, що той женеться за "фішечками" та швидкими тактичними перемогами.

"Нормандське засідання" може відбутись тільки з ініціативи РФ. А вона має усі ресурси, щоб затягнути його максимально. Путін вдало маніпулює європейськими політиками, виснажуючи також їх. Москва чекає, коли авторитет західних лідерів і Зеленського впаде. Тоді, можливо, погодиться сісти за стіл переговорів, щоб виснажені опоненти підписали потрібні їй папери.

Україна пішла на попередні вимоги Кремля, сподіваючись на чесність росіян. Але так ми демонструємо свою слабкість. Опинились у ситуації, коли вимушені безкінечно йти на поступки агресору. Це заохочує Росію до ще більш нахабної поведінки.

Наша влада погодиться на нову умову Кремля? Наскільки це небезпечно?

- Підписати на "нормандському форматі" можна все, що завгодно. Але не факт, що це вдасться потім реалізувати. Слова та дії Зеленського показують, що він готовий на широкий компроміс. Але це не означає, що ці рішення будуть легітимними та законними. Українське суспільство не сприйме капітулятивні зобов'язання, що на країну візьме президент. Якщо він твердо стане на дорогу державної зради і прийме рішення, що суперечать настроям народу, будуть серйозні політичні наслідки. Почнеться масштабний суспільний протест. А неможливість впровадити рішення, що підписали у Нормандії, поставить питання про легітимність президента.

Як далі розвиватимуться події навколо "нормандського формату"?

- Є два сценарії. Один із них позитивний. Зеленський зрозуміє, що через відсутність досвіду і погані поради оточення він влип у проблеми. Але станом на сьогодні ще має можливість зупинитись. Президента досі підтримує високий відсоток населення. Може сказати, що через грубі порушення з боку РФ він припиняє розмову про будь-які поступки. Через ігнорування Путіним безпекового компоненту завершення війни Київ може вимагати зміни порядку денного у переговорному процесі. Україна має чітко вимагати від світу остаточного визнання факту російської агресії та окупації Донбасу та Криму. Саме РФ повинна нести усю політично-правову відповідальність за це. Також Київ має домагатись відшкодування збитків. Президент Зеленський може заявити, що поки Росія не залишить українські території, не буде жодних поступок. До цього часу діє наше законодавство, що визнає РФ - державою-агресором, а Крим і Донбас - окупованими територіями.

Негативний сценарій полягає у тому, що Зеленський продовжить танцювати на граблях. Ігноруватиме порушення з боку Кремля. Далі йтиме на поступки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кинути все і готуватись до атаки. Пристайко назвав три варіанти щодо Донбасу

Які наслідки будуть, якщо президент обере цей шлях?

- Тоді доля українського президента опиниться у руках Росії. Саме вона визначатиме дату зустрічей, засідань, переговорів. Але з іншого боку на Зеленського тиснутиме українське суспільство, яке він ігнорує. Рівень довіри до президента падає та знижується рівень його легітимності. Так може навіть втратити свою посаду.

Зараз дуже багато залежить від того, який саме з цих двох сценарії обере президент Зеленський.

Розведення військ вдалось частково реалізувати у районі Станиці Луганської. 30 червня цьогоріч обидві сторони відійшли від лінії зіткнення. ЗСУ навіть почали розбирати свої позиції. Проте укріплення бойовиків досі стоять.

Зараз ви читаєте новину «Президент веде у пастку себе та державу - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути