понеділок, 04 грудня 2006 13:14

Президент Латвії не видала Путіну в"їзну візу

У середу, 29 листопада, Президент Росії Володимир Путін несподівано відмінив поїздку до Риги на саміт НАТО. Відмову він пояснив технічними проблемами.

Участі Путіна в натівському форумі не передбачалося спочатку. Але 29 листопада - день народження французького президента Ширака, що бере участь в саміті. Тому ходили чутки про те, що Путін може прибути до Риги відразу після саміту СНД в Мінську, щоб прийняти участь в святкуванні 74-річчя "друга Жака". В Єлисейському палаці говорили про те, що планувалася святкова вечеря за участю президентів Росії, Франції і Латвії.

Більш того, запевнялося, що латвійська сторона начебто навіть оформила всі необхідні документи для приїзду російського президента. Але, "на жаль, погоджувати організаційні деталі такої зустрічі, яка вписувалася б в графіки всіх президентів, не вдалося".

Може, дійсно так. Але ще в березні Віке-Фрейберга недвозначно дала зрозуміти: присутність Росії на ризькому саміті небажано. Так і сказала: "Участь Росії в саміті НАТО в Ризі розширить коло обговорюваних питань і забере час від обговорення внутрішніх питань альянсу". Та і взагалі, заяви Віке-Фрейберги про те, що НАТО захистить Латвію, навіть якщо на країну нападуть марсіани ("Якщо на нас нападуть марсіани, то я розраховую, що НАТО відреагує негайно і зробить всі зусилля по організації нашої оборони"), ніяк не говорять на користь її гостинності (кого вона розуміє під марсіанами, здогадатися неважко).

Але є ще одна версія вечірки "на трьох", що не відбулася. Як пише Le Figaro, по первинному задуму Ширак хотів влаштувати святкування у вірменському ресторані в Ризі в крузі своїх найближчих європейських партнерів і російського президента, а ось присутність Блера і Буша на святі не планувалася. Це сильно розлютило президента США. Газета припускає, що американський президент зробив все, щоб зірвати цю зустріч. За інформацією джерел, президент Латвії просто відмовила Путіну у візі. Ширак, коли взнав про це, сильно розлютився і перед від"їздом порадив Віке-Фрейберга товаришувати з Росією.

За матеріалами: "Газета по-українськи", "МК".

Зараз ви читаєте новину «Президент Латвії не видала Путіну в"їзну візу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути