пʼятниця, 29 березня 2013 20:48

Президент Кіпру запевнив, що його країна не збанкрутує

Президент Кіпру запевнив, що його країна не збанкрутує
Фото: radiosvoboda.org

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив сьогодні, що небезпеку банкрутства країни вдалося відвернути, і Кіпр не має наміру відмовлятися від спільної валюти євро.

Але, за його словами, міжнародна допомога надійде в обмін на виконання "безпрецедентних вимог", які "змусили Кіпр стати експериментом".

Центральний банк Кіпру сьогодні ж дещо послабив нині чинні обмеження на банківські операції, знявши такі обмеження на карткові трансакції всередині країни.

Нагадаємо, 28 березня банки Кіпру відкрилися вперше по майже двотижневій перерві, що мала на меті запобігти масовому відтокові коштів, поки тривали переговори щодо умов надання країні міжнародної фінансової допомоги.

За цими умовами, Кіпр став першою країною в зоні обігу євро, який запровадив суворі й суперечливі заходи для наповнення бюджету, за якими, зокрема, зазнають значних втрат великі вкладники двох найбільших комерційних банків країни. Також були запроваджені тимчасові валютні обмеження.

Завдяки згоді на ці заходи Кіпр уник на початку тижня фінансового дефолту й можливого виключення з зони обігу євро, отримавши взамін угоду про надання 10 мільярдів євро зовнішньої допомоги від Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Президент Кіпру запевнив, що його країна не збанкрутує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути