середа, 14 серпня 2013 22:10

Президент та прем'єр Грузії знов посварились через війну - експерт

Президент та прем'єр Грузії знов посварились через війну - експерт
Фото: Reuters

Під час офіційного прийому на борту корабля ВМС США "Барклі" глава уряду Грузії Бідзіна Іванішвілі та президент Михаїл Саакашвілі затіяли сварку. Президент розкритикував прем'єра за його слова про те, що колишня влада країни несе відповідальність за війну з Росією в серпні 2008 року. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів грузинський оглядач Тенґіз Аблотія.

Експерт вважає, що російсько-грузинський відносинах по суті нічого не змінилося

" Крім відкриття російського ринку для наших товарів. Його значення останніми роками перебільшувалося пропагандою. Ось уже кілька місяців він відкритий, але жодних фундаментальних змін не сталось. Але російське ембарго діяло ще від 2006 року, тож усі встигли забути, що той доступ нічого не дає. Міф про російський ринок упаде ще до кінця цього року. Решта — те саме. Лише риторика стала м'якшою, - нова влада намагається не реагувати на хамство з боку Москви, хоче згладити гострі кути. А хамство зростає. Натомість, змінилось інше. Скориставшись "відлигою", зусібіч полізли проросійські сили у Грузії. На всіх напрямках — постійно приїжджають усілякі російські "зірки естради", проводяться дні культури, поезії, тощо. Відкрито на бік Росії перейшла православна церква. Вона завжди й була, але тепер робить відкриті заяви. Їхні аргументи — ті самі, що й у РПЦ: "гей-паради", "єдність віри", "православний світ", "гнилий Захід". Тобто, триває справжня російська атака. Адже в Мішин період русофілам не давали змоги легалізуватись. А зараз усе можна. Поступово саме русофільське крило суспільства стає справжнім ворогом "Грузинської мрії" Іванішвілі. Від нього тікають саме ті, хто сподівався, що політика уряду буде більш проросійською. Нині у владі цю небезпеку недооцінюють. Адже ж боряться проти Національного руху Саакашвілі, хочуть добити його".

Оглядач розповів, що в уряді Іванішвілі переглядають жорстку лінію попередників стосовно окупованих територій

"Ставлення до окупованих територій — Абхазії та Цхінвальського регіону — теж досить м'яке й часто навіть дурнувате. Постійно тривають розмови про "наших осетинських та абхазьких братах". Мовляв, от щойно у Грузії побудуємо нормальну державу, і вони повернуться назад. В уряді кажуть, що потрібно переглядати жорстку лінію попередників і давати абхазам та осетинам право за їхніми паспортами їздити за кордон, відкрити їхній ринок для інвестрорів, відновити залізничний рух. І все це в обмін на їхню добру волю. Але нічого з цього не можна зробити, не йдучи на політичні поступки. Залізницю відкрити не можна, бо вони хочуть митний пункт. А тут компромісу немає. Тож усе зависло в повітрі. Тобто, Росія їх визнала і все. Для Грузії вони ані ближче, ані далі, ніж до війни. Риторика трошки змінилась на м'якшу, і по тому".

Зараз ви читаєте новину «Президент та прем'єр Грузії знов посварились через війну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути