Ексклюзиви
субота, 19 серпня 2023 05:50

Преображення Господнє: прикмети, традиції та молитва до свята

Преображення Господнє: прикмети, традиції та молитва до свята
Фото: РБК-Україна

19 серпня віряни святкують Преображення Господнього.

Це свято існувало вже в IV ст. і є одним з найбільших, після Пасхи, дванадцяти свят.

Історія свята

Воно прижилося далеко не відразу й не скрізь. Першими його ввели у себе східні церкви, об'єднавши з місцевими язичницькими святами, присвяченими збору врожаю.

На Заході це свято стало загальним тільки у XV столітті. В Україні Преображення Христа святкують як Яблучний Спас і досі є кілька язичницьких традицій, які об'єдналися з церковними.

Припадає на Успенський піст. Проте в цей день дозволяється вживати в їжу рибу, олію та вино.

Яблучний спас – прикмети

Яблучний Спас має багато прикмет і традицій. Вважається, що в цей день природа розвертається від літа до осені й зими. Тому вважається, що ночі після Спаса стають холоднішими. У народі навіть є така приказка: "Яблучний Спас - пішло літо від нас".

Також вважається, що яка погода буде на Яблучний спас 19 серпня, такими будуть і Покрова 14 жовтня.

Якщо 19 серпня дуже тепло, то в січні буде мало снігу, якщо піде дощ - багато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успенський піст: як змінити меню на цей час

Також раніше вірили, що якщо фрукти в саду виявилися гнилими і не достояли до Яблучного Спаса, то наступний рік буде складним і важким.

Ті, кого улестиш на Яблучний Спас, допоможуть протягом року, а окроплена святою водою суха гілочка дерева, поставлена в офісі, вбереже від зради й підлості колег.

На Спаса прийнято роздавати дрібні гроші бідним, а, напередодні 19 серпня треба приготувати багато частувань та роздати їх нужденним. Ця прикмета обіцяє процвітання всієї сім'ї.

Також люди вірили, що для виконання бажання потрібно з'їсти освячене в церкві яблуко і заїсти його медом.

Що не можна робити

У цей день не можна важко працювати, прибирати, займатися ремонтом і рукоділлям, також краще відкласти роботу в саду і на городі; лаятися і сваритися; заборонено купатися у водоймах; бажати комусь зла, адже воно може повернутися до вас.

На Яблучний Спас у молитвах обов'язково потрібно пом'янути померлих родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що освячують на Яблучний Спас: перелік

Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві, а до Другого Спаса не можна їсти яблука; у цей період триває Успенський піст, тому потрібно обмежити вживання їжі тваринного походження.

Молитва у свято Преображення Господнього

Господь Ісус Христос, Боже наш, сяйво слави Отця і Образ іпостасі його! Коли настане кінець часів, ти за милосердя невимовне до занепалого роду людського собі применшив єси, зрак раба прийняв єси, змирив єси собі, послухавши бисть навіть до смерті. Даруй же і нам всім побачити Пречисте плоті твоєї Преображення святкують, чистим серцем і несквернимі умами зійти на Святу гору Твою, в селища Святої слави Твоєї, ідеже глас чистий святкують, глас несказаннаго радості, так тамо купно з ними лицем до лиця побачимо Славу Твою в невечірньому дні Царства Твого, і з усіма святими, від століття тобі благоугодівшімі прославимо Всесвяте ім'я Твоє з безначальним твоїм Отцем і Пресвятим і благим і животворящим твоїм духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Щорічно 29 серпня християни відзначають свято Перенесення нерукотворного образу Господа Бога Ісуса Христа. У народі цей день називають Горіховим, Нерукотворним, Хлібним або ж Полотняним Спасом.

За переказами, якось прокинувшись, Ісус вмився і витер обличчя рушником. Після цього, на ньому з'явився лик, з якого потім писали перші ікони Спаса Нерукотворного. Саме Нерукотворний Образ Христа є символом цього дня.

Назву Горіховий Спас пов'язують із настанням традиційного часу збирання горіхів. Їх також несуть освячувати до церкви. Хлібним Спасом свято називають через те, що у цей час закінчують жнива й печуть хліб з нового врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Преображення Господнє: прикмети, традиції та молитва до свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути