середа, 22 квітня 2009 16:30

Прем"єр Сомалі вважає, що судновласники викупами заохочують піратів

Прем"єр Сомалі вважає, що судновласники викупами заохочують піратів
Прем"єр-міністр Сомалі Омар Абдірашид Алі Шармарке попросив держави, які страждають від піратства в Аденській затоці, не платити морським розбійникам викупи.

"Єдиною причиною, по якій люди стають піратами, - це те, що компанії-судновласники вирішують платити їм гроші", - заявив Шармарке журналістам в Аддіс-Абебі.

Прем"єр Сомалі також засумнівався в ефективності західних методів боротьби з піратами. За його словами, іноземні військові кораблі, що патрулюють узбережжя країни, "ні на дюйм не перешкодили" морським бандам.

Шармарке підкреслив, що єдиною можливістю подолати піратство є створення наземної служби безпеки. У зв"язку з цим він попросив світову спільноту допомогти Сомалі в створенні такої служби.

В ході конференції країн-донорів, що проходить в Брюсселі, з"ясувалося, що на створення наземних сил безпеки перехідному уряду Сомалі потрібно 165 мільйонів доларів. Напередодні 23 квітня - основного дня конференції - Євросоюз заявив, що виділить Могадішо 77,54 мільйона доларів.

Перехідний уряд діє в Сомалі після падіння в 1991 році режиму диктатора Мохамеда Сіад Барре. Впродовж всього цього часу в країні практично повністю відсутня єдина державність. За владу в Сомалі борються декілька ісламістських угрупувань, заперечуючи повноваження політиків, яких підтримує Захід.

На тлі цього бандити регулярно нападають на суховантажі і танкери, що проходять повз Сомалі, примушуючи виплачувати їм викуп за захоплених моряків. Тільки за березень 2009 року в Аденській затоці піратами було атаковано 18 суден. Деякі держави вирішили послати в регіон свої військово-морські сили, яким поки не вдається знизити активність розбійників.

За матеріалами: Reuters, Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Сомалі вважає, що судновласники викупами заохочують піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути