Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2024 12:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Пояснили, чому росіяни вважають Азовське море безпечнішим за Чорне

Пояснили, чому росіяни вважають Азовське море безпечнішим за Чорне
З Азовського моря вийшов один носій вчора, повернувся до пункту базування у Новоросійськ. Фото: "Уніан"

Росіяни вважають Азовське море безпечнішим для свого флоту за Чорне.

Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону 24 червня пояснив, чи можна порівнювати можливості України щодо протидії флоту РФ у Чорному та Азовському морях.

"Так, порівнювати можна. Азовське море, дійсно, в якомусь сенсі ближче до нас. Але ворог розраховує в мершу чергу на більш-менш вищий рівень безпеки через закриту Керченську протоку. Окупанти вважають, що набудували там так званих парканів, звузили прохід. Звісно, це не відкрите Чорне море, у якому таких можливостей в них немає. Тому, для них, імовірно, це безпечніше. Крім того, вони фактично там змішалися з цивільними суднами і звісно це може ускладнювати роботу в разі застосування якихось систем озброєння по цих кораблях. Вони це чудово розуміють і використовують", - розповів Плетенчук.

Оцінюючи можливість, чи зможуть росіяни вивести свій флот у Каспійське море, речник ВМС України зауважив, що теоретично можуть, але не весь.

"Є така версія, що вони топчуться на виході, але не можуть ніяк наважитися покинути нашу акваторію. Теоретично, ті одиниці, які є в їхньому складі, технічно могли б туди зайти. Принаймні малі кораблі. Але ви бачите, це для них не варіант. Вони готові спалити все, але не поступитися своїми імперськими амбіціями", - зазначив Плетенчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВМС назвали ключовий елемент логістики окупантів у Криму

Інформуючи про ситуацію в Чорному морі він повідомив, що наразі там перебуває один ракетоносій. Але він вже порожній, ракет немає.

"За уточненою інформацією, минулого разу вони пускали ракети все ж таки з Чорного моря, а не Азовського. Зараз там знаходиться порожній цей підводний човен "Варшавянка". Тобто в Чорному морі фактично зараз один корабель - це носій, але він порожній", - сказав військовий.

Також, за його словами, з Азовського моря вийшов один носій вчора, повернувся до пункту базування у Новоросійськ.

"Тобто там зменшена кількість до двох носіїв крилатих ракет типу "Калібр". Вважаємо, що там до 16 ракет на борту може бути. Це не враховуючи ще інших кораблів, які в принципі там перебувають з метою навчань ймовірніше за все", - додав речник МВС.

Раніше Дмитро Плетенчук повідомив, що росіяни у тимчасово окупованому Криму відновили роботу Керченської поромної переправи, яка була уражена Силами оборони України наприкінці травня. Тому питання логістичного забезпечення окупантів у Криму нині залишається актуальним.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому росіяни вважають Азовське море безпечнішим за Чорне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути