Ексклюзиви
середа, 23 червня 2010 16:32

Потенціал для зміцнення гривні збережеться до кінця року - НБУ

Потенціал для зміцнення гривні збережеться до кінця року - НБУ

Глава Національного банку України Володимир Стельмах допускає подальше зміцнення курсу гривні по відношенню до основних світових валют у разі подальшого поліпшення економічної ситуації в країні.

"Ви чули про програму реформ (розробленою за ініціативою президента), схвалену на засіданні Кабміну в середу. Це і є база зміцнення і стабілізації гривні", - сказав він.

Також Стельмах заявив, що регулятор позитивно оцінює можливості відновлення фінансової стабільності проблемного банку "Надра".

Зі свого боку, в ході розширеного засідання Кабінету міністрів президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів і Національному банку України забезпечити кредитування пріоритетних проектів по пільгових ставках.

"Домовитися, залежно від можливостей Нацбанку, про значне зниження кредитної ставки для кредитування окремих проектів", - доручив Янукович.

Крім того, за його словами, пріоритетні напрями для кредитування мають бути визначені урядом і керівниками обласних державних адміністрацій.

У свою чергу, глава НБУ відмітив, що фінансування найбільш значущих державних проектів має бути зосереджене в п'яти державних банках.

Також Стельмах повідомив, що Нацбанк вже розробляє заходи по розширенню доступу до кредитних ресурсів.

Між тим, Янукович попросив НБУ і Міністерство аграрної політики забезпечити пільгове кредитування підприємств агропромислового комплексу в період збору врожаю.

"Прошу Вас (президент звернувся до глави НБУ Володимира Стельмаха) і міністра агрополітики України відпрацювати це питання, щоб ми зараз допомогли пільговими кредитами на період збору урожаю", - сказав президент.

Втім, потенціал для зміцнення національної валюти збережеться до кінця 2010 року, стверджують учасники ринку.

Вони не виключають короткочасного порушення балансу між попитом і пропозицією валюти, проте, швидше за все, такі періоди триватимуть не більше однієї або двох тижнів. Нестабільність може бути викликана виведенням інвестицій з українського ринку портфельними інвесторами, які захочуть зафіксувати прибуток.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Потенціал для зміцнення гривні збережеться до кінця року - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути