пʼятниця, 05 лютого 2010 09:53

Помер останній носій однієї з найдавніших мов людства (ФОТО)

На Андаманських островах, що знаходяться в Індійському океані і належать Індії, у віці 85 років померла остання представниця племені бо. Вважається, що воно проживало на островах останні 65 тисяч років. Боа-старша була також останнім у світі носієм мови бо.

Вчені вважають, що мови корінних андаманці, які вважаються переселенцями зі східної Африки, є останніми в світі мовами, які виникли у палеоліт, коли людина ще не займалася землеробством. Таким чином, мові бо й іншим мовам андаманців не менше 10 тисяч років.

Після смерті Боа-старшої на Андаманських островах залишилися представники дев"яти корінних народностей, кожна з яких розмовляє своєю мовою. Представники однієї з них продовжують уникати будь-яких контактів із зовнішнім світом. Про їхню кількість нічого не відомо. Водночас чисельність інших восьми племен - усього 52 людини.

У 1858 році, коли англійці почали завоювання Андаманських і Нікобарських островів, тут налічувалося 5 тисяч аборигенів. Пізніше більшість з них померли від занесених завойовниками хвороб.

Боа-старша зуміла пережити цунамі в південно-східній Азії в грудні 2004 року. Після нього, вона сказала лінгвістам, які її оточували наступне: "Ми всі були там, коли прийшов землетрус. Старійшина сказав нам: "Земля розділиться на частини, не біжіть і не рухайтеся ".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Помер останній носій однієї з найдавніших мов людства (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути