понеділок, 25 березня 2013 09:59

Помер Гурій Марчук, останній президент радянської Академії наук

Помер Гурій Марчук, останній президент радянської Академії наук
Гурій Марчук. Фото: ИТАР-ТАСС

Вранці 24 березня в Москві в результаті тривалої хвороби на 88-му році життя помер останній президент Академії наук СРСР, академік РАН Гурій Марчук. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на Російську академію наук.

Гурій Іванович Марчук народився 8 червня 1925 року в селі Петро-Херсонець Оренбурзької губернії. Закінчив матмех ЛДУ, потім перевівся з аспірантури і після захисту став співробітником Геофізичного інституту АН СРСР. Очолював лабораторію в Фізико-енергетичному інституті Держатоменерго СРСР.

У 1957 захистив дисертацію на здобуття ступеня доктора фізико-математичних наук. У 1962 році був обраний в члени-кореспонденти АН СРСР, вісім років опісля став академіком АН СРСР. У 1986-1991 рр. очолював АН СРСР, з 1991 року мав статус почесного члена Президії РАН. Був депутатом ВР СРСР двох скликань. У 1975 році отримав звання Героя Соціалістичної Праці. Нагороджений чотирма орденами Леніна, орденом "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня, орденами Куби, Індії, Франції. Лауреат Ленінської премії, Державної премії СРСР, Державної премії РФ, премії ім. Фрідмана, міжнародної премії ім. Карпінського, Демидівської премії.

Автор понад 350 наукових робіт з обчислювальної та прикладної математики, в тому числі по методах розрахунку ядерних реакторів, математичного моделювання в задачах фізики атмосфери і океану, навколишнього середовища, в імунології та медицині.

Зараз ви читаєте новину «Помер Гурій Марчук, останній президент радянської Академії наук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути