Ексклюзиви
субота, 11 липня 2020 10:47

Отримати посвідчення водія стане простіше

Отримати посвідчення водія стане простіше
Якщо іспит не складений, людина зможе записатися на перездачу Фото: pixabay

З наступного тижня Верховна Рада розгляне законопроєкт, що дозволяє громадянам здавати "теорію" для отримання водійських прав без навчання в автошколі. Його схвалення на цій сесії під питанням, у парламенті говорять, що восени зміни будуть ухвалені.

Документ містить 2 ключовіих блоки змін. Один стосується теоретичної частини навчання на водійські права, другий – практичної, пише Сьогодні.

Громадянам для отримання водійських прав не обов'язково буде проходити теоретичну частину навчання в автошколі. Зможуть пройти програму навчання самостійно. А потім – звернутися до сервісного центру МВС і скласти теоретичний іспит "у загальному порядку" – як після навчання в автошколі.

"Основна ідея в тому, щоб надати людям альтернативу – можливість навчатися і готуватися до теоретичного іспиту шляхом самопідготовки. Сьогодні у нас це можливо тільки за допомогою навчання в сертифікованих установах. Але є люди, для яких регулярне відвідування уроків в автошколах проблематичне. Молоді мами, у яких на руках немовлята, люди з обмеженими можливостями. Та й наші заробітчани, які сьогодні працюють за кордоном, отримали б можливість самостійно підготуватися до теоретичного іспиту. І потім здати його тут і отримати водійське посвідчення. Зрештою, ми знаємо, яка у нас ситуація з COVID-19. Самостійне навчання, вважаю, буде сприяти і покращенню епідситуації. Як варіант, людям не потрібно буде сидіти в класах, наражати себе й інших зайвий раз на небезпеку заразитися коронавірусом", – розповів автор проєкту, народний депутат Володимир Ватрас.

Затвердження проєкту має сприяти викоріненню корупції у навчальних центрах.

"Ми ж знаємо, як у нас іноді відбувається "навчання". Людина йде до автошколи, може там, часом, навіть не з'являтися. І є дуже серйозна корупційна складова: власники курсів, буває, "супроводжують" складання учнями іспитів аж до самих сервісних центрів. Ми б хотіли цю корупційну складову прибрати", – каже нардеп.

Громадянин, який вивчив теоретичний курс самостійно, повинен буде звернутися до сервісного центру МВС із заявою про бажання здати відповідний іспит. Обов'язковою є медична довідка. Сертифікат автошколи про проходження теоретичної частини навчання не буде потрібен.

Якщо іспит не складений, людина зможе записатися на перездачу. Не раніше, ніж через 3 місяці після невдалої здачі. Самопідготовка стосується теоретичної частини.

"Практичну частину – водіння, звичайно, потрібно проходити у сертифікованих центрах. Повинен бути фахівець, спеціально обладнаний автомобіль – тут альтернативи бути не може. Згідно з проєктом, умовою переходу до практичної частини навчання – водіння – є здача іспиту з теоретичної частини. Сьогодні як відбувається: два тижні люди послухали лекції, навіть не вивчили до пуття правила дорожнього руху і вже сідають за кермо і з інструктором їздять по місту. Це, на нашу думку, призводить до численних випадків аварій", – пояснює автор.

Пропонують заборонити навчати водінню на автомобільних дорогах і вулицях загального користування осіб, які ще не склали іспит з теоретичної частини. Проєкт не забороняє проводити таке навчання на спеціально підготовлених майданчиках автошкіл.

Шанси на те, що законопроєкт буде затверджений і стане чинним найближчим часом, досить невисокі. У депутатів знову може не вистачити часу: надто багато термінових проєктів накопичив парламент на останній пленарний тиждень. МВС вважає, що затвердження законопроєкту "призведе до зниження рівня підготовки водіїв транспортних засобів, що, своєю чергою, буде сприяти зниженню рівня безпеки дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від завтра почнуть жорстоко карати п'яних водіїв

"Ідея здорова. Щодо ситуації з епідемією ми можемо припустити, що дистанційне навчання або самонавчання буде актуальне і в цьому і, можливо, в наступному році. Але сам проєкт потрібно ретельно опрацювати, привести у відповідність до законодавства. Щоб не було маніпуляцій, щоб запобігти можливості здавати іспит формально. За ідеєю, це повинно бути, як ЗНО", – розповіла заступник голови Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури, народна депутатка Юлія Клименко.

З 1 липня в Україні діятимуть жорсткіші покарання за водіння авто у нетверезому стані. Порушники матимуть кримінальну відповідальність, а також збільшені штрафи, повідомили в Крокус. Штраф за водіння в стані алкогольного сп'яніння становитиме не 10,2 тис. грн, як раніше, а 17-34 тис. грн. Повторне правопорушення вже коштуватиме 51 тис. грн. Окрім цього, водія позбавлять водійського посвідчення на термін до 3 років.

Зараз ви читаєте новину «Отримати посвідчення водія стане простіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути