середа, 08 квітня 2020 13:22

Погода в квітні: буде багато сонця та недостатньо опадів

Погода в квітні: буде багато сонця та недостатньо опадів
Кліматолог прогнозує теплий, сонячний та посушливий квітень. Фото: unsplash.com

У квітні погода буде малохмарною, теплою та сухою. Дощі, якщо і будуть, то навряд чи забезпечать місячну норму опадів для України.

Про погоду найближчого місяця розповіла Gazeta.ua завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, старший науковий співробітник, кандидат географічних наук Віра Балабух.

Кліматолог прогнозує, що квітень буде теплий і посушливий. За даними Укргідрометцентру, лише 10 квітня можуть подекуди пройти невеликі опади.

До середини квітня погодні умови в Україні формуватимуть області високого тиску. Як наслідок, переважатиме малохмарна погода без опадів. Лише в другій половині місяця на територію України почнуть виходити атмосферні фронти і циклони.

"Можливі опади. Та їх буде недостатньо, щоб забезпечити місячну норму. В окремих регіонах, можливо, випаде достатня кількість дощу. Але загальний дефіцит опадів може сягнути 30-50% від місячної норми", - дала прогноз кліматолог.

Якщо говорити про опади, то в період із травня минулого року в Україні вологим був лише лютий. А так по всій території країни кожного місяця спостерігається дефіцит опадів на фоні високої температури. Зокрема, аномально теплої зими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без снігу річки пересихатимуть - кліматолог

"Дефіцит опадів - нетипова ситуація для України. Це приводить до нестачі вологи в метровому шарі ґрунту. Не можу говорити про посуху, це краще проаналізує агрометеоролог, але вологи ґрунту не вистачає", - зазначила Віра Балабух.

Метеоролог сподівається, що квітневі опади допоможуть знизити високий рівень пожежної небезпеки. Відповідно до методики, пожежонебезпечний період починається з 1 квітня. Адже взимку зазвичай погода несприятлива для поширення пожеж. Однак, нині посушливі умови та висока температура повітря сприяють тому, що клас пожежної небезпеки швидко збільшується.

Середньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у всьому світі. Українці пройшли "точку неповернення" і вже стають свідками різких змін клімату.

Різкі зміни клімату відбуваються через підвищення температури на планеті. Найбільше вона зростає в полярних широтах, що зрештою призвело до порушення атмосферної циркуляції та переносу повітряних мас. Тому останнім часом ми дедалі частіше спостерігаємо аномально теплу зиму в Європі, і, навпаки, сніг у Саудівській Аравії, Ізраїлі або в Іраку.

Зараз ви читаєте новину «Погода в квітні: буде багато сонця та недостатньо опадів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути