середа, 26 серпня 2009 17:13

Чому Росія не стане супердержавою? -The Wall Street Journal

Чому Росія не стане супердержавою? -The Wall Street Journal

Майбутня Росія може умірити свої претензії на звання могутньої супердержави через скорочення кількості населення. Чисельність населення Росії, яке 1990 року становило 143 млн, може скоротитися на третину до 2050 року.

Про це пише американський урядовець, директор Інституту опитувань Вінніпезького університету Пітер Браун у своїй статті у The Wall Street Journal, коментуючи слова віце-президента США Джо Байдена про спад російської економіки.

Москва поводиться вороже як ніколи з часів розпаду СРСР, вважає автор статті, бо Росія хоче повернути статус "супердержави", який вона утримувала 40 років після Другої світової війни.

"Грі м"язами" на міжнародному рівні не сприяє скорочення населення Росії. Звичайно, число людей, які жили під контролем Москви, скоротилося через розпад Радянського Союзу . Однак, каже автор, протягом майже 20 років з тих пір Росія втрачає близько половини відсотка населення щороку. В статті наводяться для порівняння дані Організації Об"єднаних Націй: населення США, згідно з прогнозами, збільшиться до 2050 року на 50% порівняно з кількістю 1990 року, а чисельність населення Росії, яке 1990 року становило 143 млн, може скоротитися на третину.

При встановленні шансів Росії знову зайняти місце серед супердержав, має враховуватися той факт, скільки всього є крісел, пише автор статті. Він натякає на неминучу конкуренцію із колишнім партнером по соціалістичному табору Китаєм, в якій Росія, на його думку, залишиться позаду.

Китай займає місце серед найбільших світових економік, поки Росія втрачає позиції у цьому списку, стверджує аналітик, хоч у нього немає щедрих енергетичних ресурсів Росії. Перевага Китаю - демографічна ситуація у цій країні, - справа не тому, що це найбільше у світі населення, а в тому, що воно краще пристосувалося до капіталістичних змін.

Зростання ціни на паливо до $140 за барель рік тому сприяло зростанню російської економіки. Однак падіння ціни знову ставить запитання: чи російська економіка втрималася б на плаву без пального і що вона може виробляти, якщо робоча сила бідніє.

Порівнюючи сучасну Росію з Радянським Союзом, автор зазначає, що втрати особливо великі серед чоловічого населення внаслідок розповсюдженого алкоголізму. Багато жінок мають проблеми із народженням дітей через низьний рівень життя і поширеність абортів.

Кількість росіян не відповідає рівню, який асоціюють із демографічним станом супердержави, робить висновок автор статті.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чому Росія не стане супердержавою? -The Wall Street Journal». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути