понеділок, 16 червня 2008 13:13

Переможцем "Кінотавра" став "Шультес" режисера-дебютанта

У Зимовому театрі Сочі завершилася офіційна церемонія закриття XIX Відкритого російського кінофестивалю "Кінотавр". Приз "Кінотавра" за кращий фільм отримала картина "Шультес" режисера-дебютанта Бакура Бакурадзе. Грошовий еквівалент призу 625 тисяч рублів.

Приз за найкращу режисуру отримав режисер Олександр Прошкін за фільм "Живи і пам"ятай". Приз за найкращий дебют отримав режисер Ігор Волошин за фільм "Нірвана", повідомляє "ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА".

Ксенія Раппопорт була нагороджена призом за найкращу жіночу роль у фільмі "Юріїв день" режисера Кирила Серебрєннікова. Приз за найкращу чоловічу роль отримав англійський актор Джетро Скіннер, який зіграв головну роль у фільмі "Плюс один" Оксани Бичкової.

Новий приз, який цього року вручався на "Кінотаврі" вперше, - за найкращу операторську роботу отримав оператор Ілля Дьомін за свою роботу у фільмі "Нова земля".

Найбільше нагород "Кінотавра" отримав фільм "Дике поле" Михайла Калатозішвілі.

Приз ім. Григорія Горіна за найкращий сценарій було вручено посмертно Петру Луцику і Олексію Саморядову, за сценарієм яких Михайло Калатозішвілі зняв свій фільм. Олексій Айгі отримав нагороду ім. Мікаела Тарівердієва за найкращу музику до фільму "Дике поле". Також цьому фільму було вручено спеціальний диплом кінофестивалю "За вдалий комерційний проект".

У свою чергу гільдія кінознавців і кінокритиків РФ вручила "Дикому полю" свою нагороду "Білий слон". Водночас вісім незалежних російських кінокритиків, які разом з журі подивилися всі фільми конкурсної програми, також віддали свою перевагу "Дикому полю", поставивши йому середню оцінку в 9 балів з 10 можливих.

Крім того, на церемонії закриття кінофестивалю президентові Міжнародного фонду розвитку кіно і телебачення для дітей і юнацтва ("Фонд Ролана Бикова") Армену Медведєву було вручено приз "За видатний внесок в розвиток російського кіномистецтва і кінонауки".

На церемонії закриття виступила литовська співачка Аліна Орлова і талановитий валторніст Аркадій Шилклопер.

Вперше в історії "Кінотавра" фестиваль закривається зарубіжною картиною - документальним фільмом Мартіна Скорсезе "Нехай буде світло", яке цього року відкривав Берлінський кінофестиваль. Після показу фільму Мартіна Скорсезе на пляжі готелю "Жемчужная" відбудеться прийом на честь закриття кінофестивалю, на якому виступить Леонід Агутін.

XIX Відкритий російський кінофестиваль "Кінотавр" відкрився в Сочі 7 червня. В його основній конкурсній програмі було показано 14 російських картин, зокрема дев"ять дебютів.

Крім конкурсної програми ігрових повнометражних фільмів на "Кінотаврі" було представлено конкурсну програму короткометражних фільмів "Кінотавр. Короткий метр", в якій змагався 21 ігровий фільм, відбувся продюсерський пітчинг (презентація проектів фільмів), пройшли круглі столи, спецпокази і позаконкурсні покази фільмів з програм "Літня Ейфорія", "50 вибирають 50. Частина II", "Кіно на площі" і нової програми "Кіно, яке ми не відзначили".

7 червня в ході церемонії відкриття "Кінотавра" режисерові Олексію Герману, добре відомому за картинами "Хрустальов, машину!", "Двадцять днів без війни" і "Перевірки на дорогах", було вручено спеціальний приз "За видатний художній внесок у розвиток російського кінематографічного мистецтва".

12 червня короткометражний фільм "Pal/secam" Дмитра Поволоцького одноголосним рішенням журі був удостоєний призу конкурсу "Кінотавр. Короткий метр". У свою чергу Гільдія кінознавців і кінокритиків РФ вручила свій приз "Білий слон" короткометражці "Стара нова Росія" режисера Олександра Караваєва.

Також фільм Караваєва отримав диплом "За вишукану кіномову і свіжість авторського погляду", фільм "Риба" Олександра Котта - диплом "За високу образотворчу культуру і вірність короткому метру", режисер Наталія Углицьких за короткометражний фільм "Квачі" отримала диплом "За яскраве і дотепне втілення ідеї короткого метра", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Переможцем "Кінотавра" став "Шультес" режисера-дебютанта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути