четвер, 14 березня 2013 06:45

По Україні прокотиться хвиля протестів проти будівництва гребель на карпатських річках

По Україні прокотиться хвиля протестів проти будівництва гребель на карпатських річках
Фото: gazeta.ua

Сьогодні, 14 березня, всесвітній день боротьби проти гребель на річках. З цієї нагоди у низці міст України відбудуться акції проти знищення природи українських Карпат будівництвом малих гідроелектростанцій (ГЕС).

Зокрема, як повідомив Gazeta.ua заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк, екологічні заходи відбудуться у Києві, Івано-Франківську, Верховині, Чернівцях, Львові.

У Києві акція пройде біля офісу Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Як завжди, на події екологів підтримує гурт "Фолькнери".

В Івано-Франківську "зелений" пікет проти будівництва малих ГЕС в області за участю активістів з різних областей матиме місце біля обласної державної адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи спробують відбити в ЄБРР бажання будувати малі ГЕС у Карпатах

У Верховині на майдані Шевченка відбудеться народне віче, присвячене темі будівництва малих ГЕС на річках Верховинського району.

Разом з тим, у Львові у день боротьби проти гребель громадські організації розпочинають конкурс малюнків, літературних творів та наукових робіт "Як я бачу карпатські річки?".

Крім того, у Чернівцях на засіданні громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища сьогодні буде слухатися питання щодо будівництва малих ГЕС за участю журналістів.

"Якщо зараз ми не зупинимо навалу будівництва малих ГЕС, втратимо назавжди наші річки", - наголосив Василюк.

Екологи нагадали, що Європейський банк реконструкції та розвитку уже  видав кредит на будівництво двох малих ГЕС на річці Білий Черемош біля с. Голошино та має можливість прокредитувати ще десятки малих ГЕС на Івано-Франківщині та Закарпатті через програму кредитування відновлюваної енергетики (ЮСЕЛФ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄБРР виділить 2 мільйони євро на будівництво малих ГЕС в Україні

"Тому на акції 14 березня ми наглядно продемонструємо, як спритні ділки від "зеленої енергетики" використовують ЄБРР, зливаючи отримані від банку гроші в прямому сенсі " в трубу", - заявили активісти. 

За їхніми словами, малі ГЕС не вирішують проблему енергетичної незалежності регіону, але наразі є просто зручним засобом заробити грошей на "зеленому тарифі".

"А нам залишаються труби, греблі, сухі русла колишніх річок та масштабні вирубки. Минулого року наслідком наших акцій стало призупинення майже на рік будівництва малих ГЕС на Івано-Франківщині, тому цього року теж сподіваємося на відчутний результат – відмову ЄБРР фінансувати проекти малих ГЕС у Карпатах", - підсумували захисники Природи.

Зараз ви читаєте новину «По Україні прокотиться хвиля протестів проти будівництва гребель на карпатських річках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути