Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 21:54

За домовленістю я мав керувати ПЦУ на території України - Філарет

За домовленістю я мав керувати ПЦУ на території України - Філарет
Патріарх Філарет: "Частина ієрархів зрадили. Але треба поправити це". Фото: Анатолій Гаєвський

Патріарх Філарет мав керувати Православною церквою України на території України. Такою була домовленість з архієреями, заявив почесний патріарх ПЦУ, раніше - патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет в інтерв'ю журналу "Країна".

"Домовленість була така: що я відмовляюсь від висування своєї кандидатури на предстоятеля для отримання томоса, але залишаюсь патріархом для України, - сказав Філарет. - А обраний предстоятель буде представляти українську церкву зовні – перед вселенським патріархом та іншими патріархами. Зараз ця домовленість уже не виконується. Через це й відбулося розділення. Це є перешкодою для об'єднаня всього православ'я. Але ми це подолаємо. Кінцева мета – єдина українська православна церква. І вона буде. Нам треба йти до виконання цієї домовленості, щоб церква була єдиною. Тоді піде зростання."

Розділення відбулося між Філаретом і предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, сказав патріарх. На запитання, яким чином подолати "розділення", він не відповів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет пояснив свою позицію щодо УПЦ КП

"Частина ієрархів зрадили, - сказав він. - Але треба поправити це. Нам треба працювати не на те, щоб нас визнали інші православні церкви. Це важливо, але це - другорядне питання. Головне – утворення єдиної сильної українською православної церкви. Ось на це треба зосередити всі сили. Щоб об'єднатись, треба мати міцне ядро, навколо якого і буде обростати все тіло. Так само, як ми були маленькими, а виросли в таку велику церкву. Чому вселенський патріарх визнав нас? Бо ми стали великою, найвпливовішою церквою в Україні. Так і зараз. Треба знову починати спочатку. Створювати міцну єдину українську церкву."

"Розколу в Української православної церкви немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві", - цитує прес-служба митрополії предстоятеля ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «За домовленістю я мав керувати ПЦУ на території України - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути